VYTVOŘILI TÝM MIMINO
Mrtvolku novorozeného chlapce našel v úterý 12. dubna ve 14 hodin při práci traktorista na poli mezi Štětím a Počeplicemi.
„Jak následně ukázala soudní pitva, mimino se narodilo zdravé a podíl na jeho smrti měla další osoba. Byl ihned ustanoven speciální pracovní tým s názvem Mimino složený z dvanácti policistů z krajského ředitelství a Územního odboru Litoměřice," řekl na čtvrteční tiskové konferenci vedoucí oddělení obecné kriminality krajské policejní správy Martin Charvát.

ŽENU ZADRŽELI V ÚTERÝ
V úterý 26. dubna v 8.30 hodin ráno policisté už zadrželi důvodně podezřelou osobu. Po výslechu ženu obvinili z vraždy, nyní je ve vazební věznici v Litoměřicích. Příčinu úmrtí novorozeněte kriminalisté s ohledem na stále probíhající šetření případu zatím nechtějí sdělit.

„Příčinu smrti z taktického důvodu teď uvádět nebudeme. Víme to my, ví to pachatelka, ví to soudní znalec. Nemáme ovšem ještě kompletní znalecký posudek," vysvětlil komisař 1. oddělení odboru obecné kriminalistiky Pavel Záhumenský.

TĚLÍČKO MRTVÉHO NOVOROZENCE našel traktorista na poli za zahrádkami nedaleko loděnice u Labe ve Štětí. Podle výsledků soudní pitvy, které má policie již k dispozici, se dítě narodilo zdravé. Podíl na jeho smrti tak má další osoba.

POMOHLA VEŘEJNOST
Klíčová v případu podle něj byla pomoc veřejnosti. „Chtěli bychom poděkovat všem, kteří se ozvali na naši výzvu nebo s kriminalisty jednali a předali poznatky k ženám, které jsme následně prověřovali. Právě z těchto poznatků byla vytipovaná obviněná žena," uvedl Záhumenský.

Za spolupráci policisté poděkovali také lékařům, kteří s nimi tragickou událost řešili.

Podle dalších informací redakce má obviněná matka již dvě starší děti, to kriminalisté ve čtvrtek ovšem odmítli komentovat. Sdělili pouze, že žena dosud nebyla trestaná. Nyní jí podle Charváta hrozí trest odnětí svobody na 15 až 20 let, případně výjimečný trest.

Na Litoměřicku se přitom nejedná o první případ usmrcení a odložení čerstvě narozeného miminka. V roce 2010 policisté našli mrtvé novorozeně na popelnici v Litoměřicích. O dva roky dříve jiná matka odnesla mrtvolku svého dítěte v igelitové tašce na odlehlé místo u železniční trati v Lovosicích. V obou případech kriminalisté ženy vypátrali. Soud jim poté udělil mnohaleté tresty vězení.