Případ dětského lékaře Drnka, který se k soudu ve středu nedostavil, se táhne už více než devět let. Tehdy devět jeho pacientek vypovědělo, že je v litoměřické nemocnici zneužíval. Byly mezi nimi i ty, kterým v té době ještě nebylo patnáct let.

Drnek měl dívkám při masážích třít svůj pohlavní úd o jejich volně položené ruce, u jedné z pacientek měl dokonce použít látku midazolam, která ji uspala. Následně se prý probudila bez kalhotek. Sám Drnek přiznal pouze pohlavní styk s šestnáctiletou dívkou, k němuž došlo během jeho služby. Dívka však přiznala, že s lékařem na pokoji souložila dobrovolně.

Vězení, pak zproštění

Litoměřický soud Drnka už jednou odsoudil ke dvěma a půl letům vězení, o tři roky později jej však v plném rozsahu zprostil obžaloby. Nyní tak ve věci rozhoduje potřetí.

Soudní senát v čele s předsedkyní Alexandrou Šetkovou, která případ po letech znovu převzala, ve středu dopoledne vyslechl další svědky, znalce i lékaře z dětského oddělení Městské nemocnice v Litoměřicích. Podle státní zástupkyně Věry Šípalové se tím však důkazní situace nijak nezměnila. Za zásadní považuje, že se výpovědi poškozených shodují, jejich věrohodnost nic nesnižuje.

Závěrečné řeči

„Obžalovaný zneužil svého postavení a autority, kterou měl nejen u pacientů, ale i jejich rodičů a také mezi kolegy," řekla v závěrečné řeči před soudem Šípalová s tím, že do trestu navrhuje zahrnout i údajně dobrovolný pohlavní styk s tehdy šestnáctiletou dívkou. „Využil její závislosti," tvrdí Šípalová.

Pro obžalovaného navrhuje přiměřený podmíněný trest. „Trest odnětí svobody by po tak dlouhé době dle mého názoru neměl výchovný účinek. Věřím, že celá věc měla na pana Drnka takový vliv, že se podobného chování v budoucnu již nedopustí," dodala státní zástupkyně.

Obhájce obžalovaného naopak navrhl zcela ho zprostit obžaloby. Sice uznal, že postup lékaře Drnka byl v některých případech možná nestandardní a může vyvolávat pochybnosti. „Zbytek je ale v mlhavých konturách," uvedl v závěrečné řeči lékařův obhájce Tomáš Sokol. V souvislosti s výpověďmi dívek pak hovořil o možné kolektivně sdílené hysterii.

Své závěrečné rozhodnutí soudní senát odložil na příští středu 4. února.