Žena podle obžaloby těhotenství tajila. Dítě porodila loni 11. března v bytě, který obývala se svým bratrem. Novorozený chlapec byl podle znalců životaschopný. Dítě pak zabalila do igelitové tašky, kterou podle obžaloby zakryla na poli. O několik týdnů později tam tašku našel traktorista, dítě podle odborníků zemřelo na pohmoždění mozku.

KLÍČOVÝ VÝSLECH LÉKAŘKY

Advokát obžalované Viktor Klíma navrhuje mimo jiné vyslechnout obvodního lékaře ženy a také dětskou lékařku jejích dvou dětí. Za klíčový ale považuje výslech lékařky, která prováděla pitvu novorozeného chlapce. Žena odmítá, že by se na dítěti dopustila násilí.

Podle Klímy položila tašku s tělem do křoví, na pole se podle něj mohlo dostat při úpravách pole technikou. Vysvětluje tím i zranění hlavy novorozence.

"Jsme si naprosto jisti tím, že došlo k poškození hlavičky, a není pravda to, co tvrdí obžaloba. Klientka vylučuje, že by se dopustila násilí na dítěti, a já jsem o tom mimořádně hluboce přesvědčen," řekl Klíma.

POZDNÍ LÍTOST

Žena před soudem řekla, že je jí líto, co se stalo. V době, kdy zjistila těhotenství, prožívala s partnerem krizi, která vyvrcholila rozchodem. Muž o těhotenství nevěděl. Stejně tak neměl tušení o dalších dvou předchozích těhotenstvích, která žena zakončila potratem, uvedla obžalovaná. Čtěte také: Místo do babyboxu pohodila dítě na poli. Ústecký soud řeší vraždu novorozeněte

Ze svědeckých výpovědí, které zazněly před soudem, vyplynulo, že její okolí tušilo, že by mohla být těhotná. Nosila volné věci. Na konci roku 2015 dostala neschopenku, ale nikoli kvůli těhotenství.

Podle právní kvalifikace případu jí hrozí 15 až 20 let vězení, v krajním případě i výjimečný trest.