Bártová, která byla od druhé poloviny května kvůli obavám z útěku ve vazbě, před soudem vinu odmítla. Hájila se tím, že šlo o nešťastnou náhodu. Tvrdila, že vařila manželovi kávu a on byl netrpělivý. Proto za ní přišel do kuchyně, která prý byla moc malá. Když se otáčela s nožem v ruce, měl se muž na nůž napíchnout. Poté se podle ní posadil na pohovku.

Na dotaz předsedy trestního senátu Ondřeje Peřicha, jak si má vysvětlit, že muž utrpěl celkem šest bodných ran, z toho jednu na zádech, neuměla Bártová odpovědět.

Znalecký posudek, který si soudce nechal vypracovat, měl o příčině úmrtí jasno.

Podle nej Bártová bodla svého muže do ramen, do prsou, do stehna a předloktí.

Ke střetu manželů došlo v děčínské čtvrti Bynov letos v květnu. Jako první dorazili na místo neštěstí strážníci děčínské městské policie. Janu Bártovou v té době už dobře znali, nezasahovali tady totiž poprvé.

„Když jsme byli přivolaní k domu v Kyjevské ulici, věděli jsme, že jedeme k Bártovým, protože to byli vyhlášení alkoholici. Manžel ležel v krvi před domem. Když jsme na ni zvonili, objevila se v okně, v ruce měla nůž, křičela, z parapetu smetla všechny květiny. Byla opilá," vypověděl před soudem jeden ze strážníků.

Jana Bártová před soudem v Ústí nad Labem. Zdroj: Karel Pech Znalci upozornili, že Bártová je na alkoholu chorobně závislá a trpí „druhotnými škodami" ze stálého užívání alkoholu. Pobyt ženy na svobodě je pro společnost proto nebezpečný a dokonce nelze čekat, že by se vyléčila. Vzhledem k tomu lze společnost chránit jedině detenčním opatřením. Psychiatr proto navrhl Bártové uložení zabezpečovací detence. A soud mu vyhověl.

Problémy s manželi Bártovými neměla kvůli alkoholu jen policie, ale také jejich sousedi v Bynově.

„On tady často chodil od krve, protože ona ho napadala nožem. Často ho také mlátila. Oba pili, u ní si nepamatuji, že byla střízlivá," popsala krátce po činu soužití problémových manželů žena ze sousedství. Podle ní žili manželé v Kyjevské ulici asi osm let, než došlo k neštěstí.

Lidé z okolních bytů se snažili situaci s problémovými sousedy řešit. Několikrát byli na místě strážníci. Problémy se kupily s množstvím vypitých lahví. Žena údajně do práce nechodila, muž i přesto, že mu bylo asi sedmdesát let, stále pracoval jako šífák.

„On byl hodný. Ale ona, to byla troska," dodala jejich sousedka.

Divoké soužití vyvrcholilo v neděli večer. Podle sousedů měla Bártová křičet, že manžela někdo pobodal a ukradl mu z kapsy sto tisíc euro. Ale tomu nikdo moc nevěřil, oba si totiž u svých sousedů chodili často půjčovat.

Informaci o nálezu mrtvého muže dostali policisté kolem půl osmé v neděli večer. Již během prvotního ohledání bylo patrné, že muž zemřel násilnou smrtí, což potvrdila i pitva.

Podezření na nyní nepravomocně odsouzenou Janu Bártovou padlo prakticky okamžitě. Krátce po začátku vyšetřování ji policisté také obvinili.

V posledních letech otřáslo Děčínskem několik hrůzných činů. Jedním z nich byla vražda jedenadvacetileté dívky, jejíž tělo nalezli u Bohyně nedaleko Malšovic. Jen tři dny po nalezení jejího těla přišel na policejní služebnu devatenáctiletý mladík a k vraždě se přiznal.

Naopak velmi komplikované bylo vyšetřování vraždy ženy, která se stala před dvěma lety v Rumburku. K dopadení vraha pomohly moderní vyšetřovací metody a technologie.

Kriminalisté měli totiž k dispozici jen nepatrnou část DNA vraha – ta měla chromozom Y, což mají pouze muži. Bylo proto nutné prověřit celou databázi DNA, kterou má policie k dispozici. V ní jsou ale pouze ti lidé, kteří předtím spáchali nějaký trestný čin. Toto prověřování k dopadení pachatele nevedlo.

Proto v Rumburku a okolí vypukl největší odběr DNA v České republice. Bylo prověřeno přes 1 500 mužů, převážně mladšího věku. Vraha nakonec usvědčil vzorek s číslem 1002.

O BYNOVSKÉ VRAŽDĚ JSME PSALI ZDE…