Prohlédněte si souhrnnou fotogalerii od začátku kauzy

Do domu podnikatele v Litoměřicích vnikli zloději loni 25. května. Policie postupně zadržela všechny podezřelé. Soud skupinu potrestal i za plánování loupeže v krámku vietnamského obchodníka.

Osm let má strávit ve vězení Lubomír Brlica, který byl podle soudu hlavou celé skupiny. Loupeže naplánoval a poskytl peníze na nákup plynových pistolí. Útočníky, kteří do Papouškovy vily vnikli, poslal soud do vězení na čtyři a půl, šest a sedm let. Tříletý podmíněný trest s odkladem na pět let udělil soud Pavlu Fiedlerovi, který skupině dodal tipy a informace, kde a jak loupit. Stejný trest dostala i dvojice dívek, která lupiče vezla k Papouškově vile.

Podle soudu skupina nejprve plánovala přepadení krámku vietnamského obchodníka v tržnici v Litoměřicích. Zloději si ze stánku chtěli odnést asi 1,5 milionu korun. Od svého záměru ale nakonec ustoupili, protože v krámku bylo více lidí, než čekali.

Den poté se chystali vyloupit dům litoměřického podnikatele Papouška, podle tipaře mělo být v jeho trezoru kolem deseti milionů korun.

Při přepadení se útočníci chovali tak, aby si Papoušek myslel, že jde o zásah policie. Přes podnikatele přehodili peřinu, bili ho a kopali, lehnout si na zem přinutili také podnikatelovou ženu. Manželům přišla na pomoc jejich dcera se svým přítelem, kterého jeden z útočníků udeřil pažbou plynové pistole do hlavy.

Papouškovi se podařilo vyprostit, načež odzbrojil a zpacifikoval útočníka Michala Brlicu, u něhož policie po příjezdu konstatovala smrt. Příčinou smrti bylo podle znaleckého posudku zhmoždění prodloužené a krční míchy. Policie případ po několikaměsíčním vyšetřování odložila, za smrt mladíka tak nebude nikdo potrestán.

Podle Papouška si zloději z jeho domu odnesli peníze, zbraně a klíče od automobilu značky Ferrari, celkově mu tak údajně způsobili škodu zhruba za 240.000 korun, škoda na domě měla přesáhnout půl milionu. To ale soud neprokázal.

Kromě zhmožděnin a podlitin utrpěl podnikatel i jeho rodina kvůli přepadení vážnou duševní poruchu. Kvůli léčení musel Papoušek přerušit podnikání a v této souvislosti žádal náhradu škody v řádu několika milionů korun. Soud odkázal podnikatele na občanskoprávní řízení.