Lounský státní zástupce Radim Dragoun podal k Okresnímu soudu v Litoměřicích obžalobu na konci minulého týdne.

„Mohu potvrdit, že jsem 15. ledna podal obžalobu kvůli možnému ovlivňování trestních kauz v rámci Okresního soudu v Litoměřicích," řekl Deníku žalobce Radim Dragoun s tím, že z podplácení, případně podvodu je obžalováno celkem pět lidí. Kromě bývalého soudce litoměřického soudu Ladislava Jelínka například také bývalý policejní důstojník.

„Obžalobu jsem podal k Okresnímu soudu v Litoměřicích z toho důvodu, že trestná činnost byla páchána v obvodu působnosti tohoto soudu. Jinou možnost jsem neměl," dodal Radim Dragoun.

Nyní je na litoměřickém soudu, zda se z případu vyloučí či nikoli. „Vzhledem k povaze důkazů, mezi nimiž jsou například výslechy zaměstnanců soudu, se soud zřejmě vyloučí. Přidělená soudkyně zatím zvažuje další procesní kroky," sdělil v pátek předseda soudu Miroslav Kureš s tím, že rozhodnuto by mohlo být v řádu několika týdnů.

Podle zjištění serveru Lidovky.cz Jelínek v této kauze údajně přes prostředníky nabízel, že u jiného kolegy z litoměřického soudu zařídí za 31 tisíc korun urychlení žádosti o vrácení řidičského průkazu a za 380 tisíc korun mírnější trest pro cizince souzeného kvůli uplácení. Skupina se scházela v litoměřické pivnici Sparta nedaleko zimního stadionu, kde měl soudce podle policie úplatky převzít.

Ladislav Jelínek přitom na lavici obžalovaných zasedne již podruhé. Litoměřický okresní soud se už dříve vyloučil z případu, ve kterém vedle Jelínka figuroval další bývalý soudce z Litoměřic Josef Knotek. O korupční kauze se tak nakonec rozhodovalo v Jičíně a v Hradci Králové.

Na litoměřický soud tehdy po zahájení stíhání obou soudců nastoupila hloubková kontrola. Odhalila pochybení i u místopředsedkyně soudu Jany Márové, jež později sama rezignovala. Loni v říjnu také ministr spravedlnosti Robert Pelikán dočasně zprostil výkonu funkce litoměřickou soudkyni Ivettu Hořejší, která čelí obžalobě z dlouholetého týrání dospělé dcery.