Podle hejtmana Oldřicha Bubeníčka není kam spěchat.

„Jestliže se shodneme na nějakých základních věcech, tak si myslím, že není co uspěchat. Pokud bychom se domluvili na spolupráci, musíme vše pečlivě připravit, než abychom něco urychleně během několika dní schvalovali a pak za měsíc zjistili, že to tak fungovat nemůže," upozornil Bubeníček.

Znovu zopakoval, že až na limity těžby uhlí mezi komunisty a hnutím ANO nejsou žádné velké rozpory. Zřejmě se už probírala i možná jména radních.

„Ta by asi byla z čela jednotlivých kandidátek, ale že bychom rozebírali konkrétní funkce, to ještě ne," řekl Bubeníček.

KDO BUDE HEJTMANEM?

Stejně otevřené zatím zůstává i to, kdo by mohl zaujmout post hejtmana.

„Hejtmanem bude pravděpodobně buď člen ANO, nebo člen KSČM," nechtěl víc prozradit Bubeníček. Stejně reagoval i krajský předseda ANO Jan Richter.

Přiznal ale, že dvojkoalice s komunisty je pro hnutí stále prioritou. Stranám by zajistila pohodlnou většinu 33 zastupitelů z celkových 55. „Jednání jsou složitá, protože řešíme různé varianty," uvedl Richter.

Možnou spolupráci s vítězem voleb probere KSČM ve čtvrtek na zasedání svého krajského výboru. Reálnější představy chce mít do zítřka podle krajského předsedy i hnutí ANO. Další jednání do té doby už nepředpokládá.

ČSSD DVOJKOALICI ODMÍTLA

Stejnou nabídku na dvojkoalici jako komunistům prý ANO nabídlo i sociálním demokratům, kteří byli ve volbách třetí. Ti ji ale striktně odmítli.

„Ústeckou KSČM považujeme za stabilního a důvěryhodného partnera, bez něhož si koaliční spolupráci ve vedení kraje nedovedeme představit," nechal se slyšet lídr ČSSD Jaroslav Foldyna s tím, že strana nebude uzavírat žádnou dohodu o případné koalici bez účasti komunistů, s nimiž poslední čtyři roky vládli.

ODS ZŘEJMĚ MÍŘÍ DO OPOZICE

Hnutí ANO se už sešlo se všemi stranami, které se dostaly do zastupitelstva. Jako poslední byla včera na programu ODS.

„Chtěl jsem si vyslechnout i názory těch, kteří se třeba nebudou podílet na přímém vedení kraje. Chtěl jsem vědět, jaký mají zájem pracovat ve výborech, komisích a jakým způsobem by nám pomohli vést kraj dopředu," vysvětlil Richter.

Po schůzce s lídrem kandidátky ODS Jiřím Kulhánkem byl spokojený.

„Potvrdil mi, že do zastupitelstva jdou pracovat ve prospěch lidí a nechtějí nic bojkotovat," dodal.

Zastupitelstvo Ústeckého kraje má 55 členů. ANO získalo 20 mandátů, KSČM 13, ČSSD deset, ODS sedm a koalice SPD-SPO pět. Případná dvojkoalice ANO a KSČM by měla pohodlnou většinu 33 hlasů.

Těsnou nadpoloviční většinu 28 hlasů by ale mohla mít i případná trojkoalice KSČM, ČSSD a SPD-SPO.