V milionech korun budou počítat obce na severu Čech ztráty, pokud ministerstvo zemědělství zakáže kvůli lesním kalamitám těžbu smrků a borovic. Problém to může být především u malých vesnic. Zákaz by měl začít platit už za měsíc.

„Ročně máme z těžby v našich lesích přibližně milion korun. Pokud bychom nemohli těžit, znamenalo by to pro náš 12milionový rozpočet poměrně velký problém,“ upozornil starosta Starých Křečan na Šluknovsku František Moravec.

Křečany patří mezi největší vlastníky lesů mezi obcemi, mají jich přibližně 150 hektarů. „Výpadek peněz bude znát. Opravujeme z nich například lesní cesty, na což teď nebudou peníze,“ dodal Moravec.

Přibližně o stejnou částku jako Staré Křečany by přišel také Děčín. Pro ten by ale vzhledem k výši jeho rozpočtu nebyl milionový výpadek nijak zásadním problémem. Ročně vytěží dřevo za přibližně pět milionů korun.

Po dvou letech opět proběhlo na vodním cvičišti v Litoměřicích vojenské mezinárodní cvičení ženistů Elbe 2017.
FOTO: Vydržel. Vojáci u Labe testovali pontonový most

Zákaz vydalo ministerstvo zemědělství minulý týden, účinný by měl být na přelomu října a listopadu. Nyní totiž ministerstvo čeká na případné připomínky majitelů lesů.

„Po zjištění, že kůrovcová kalamita v několika krajích graduje, a po srpnové větrné smršti jsme vyzvali ředitele státních podniků Lesy České republiky a Vojenské lesy a statky České republiky, aby až do zpracování nahodilých těžeb zastavili veškeré další úmyslné těžby smrkového dřeva,“ prohlásil ministr zemědělství Marian Jurečka.

Toto doporučení tak nyní ministerstvo zemědělství přeměňuje v celoplošný zákaz těžby smrků a borovic. Pily totiž nestíhají zpracovávat dřevo vytěžené při kůrovcové a větrné kalamitě.

Jiráskovy sady v Litoměřicích.
Máte rádi Jiráskovy sady? Hlasujte pro ně v anketě

Zákaz jiné než nahodilé těžby by měl platit do konce letošního roku. To by podle ministerstva mělo pro zpracování dříví z kalamit na pilách stačit.

Své obecní lesy spravují například i Lovečkovice na Litoměřicku. Podle starosty Radka Černého však obec zákaz těžby nijak výrazně nepoznamená. „Děláme jen nahodilé těžby, především porostů napadených kůrovcem. Žádnou velkou těžbu jsme na letošní rok neplánovali,“ sdělil starosta Lovečkovic, které obhospodařují asi 136 hektarů lesů v okolí vesnice.

Jednoznačně největším majitelem lesních porostů v Ústeckém kraji jsou Lesy ČR, které vlastní 116 tisíc hektarů lesů. „Mluvit o ztrátách je předčasné, více budeme vědět za měsíc,“ sdělila mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová s tím, že do jara je potřeba v celé republice zpracovat na dva miliony kubíků odumírajícího dříví.

PARK KÁCÍ DÁL

Zákaz kácení neplatí pro nahodilé těžby nebo pro národní parky. V Českém Švýcarsku tak bude moci těžba pokračovat i nadále. Během letních měsíců totiž dřevorubci v národním parku téměř nepracují a správa se snaží věnovat těžbě především v zimě. Jedním z důvodů je i velké množství turistů, které v průběhu léta park navštíví. Jde o 750 tisíc až milion lidí.

Nenasytní brouciPatří se 6000 druhy mezi jedny z nejrozmanitějších skupin hmyzu. Vyskytují se obecně po celém světě a kromě dřeva také uvnitř ovoce, v semenech, listech, v dužině větviček nebo ve stoncích bylin.