Už v noci dosáhl vítr v regionu rychlosti vichřice. A neobešlo se to bez škod. Na Ústecku hasiči vyjížděli zatím k osmi událostem. "Většinou šlo o popadané stromy na komunikace v obcích Ryjice, Řehlovice, Malečov, Stebno, Hostovice a na Střekově. V Homoli u Panny spadl strom na telefonní vedení," popsal za hasiče komisař Lukáš Marvan. 

Celkem Hasičské jednotky v Ústeckém kraji vyjely od čtvrtka 21:00 hodin do pátku 8:15 hodin k 45 nahlášeným událostem způsobeným silným větrem. Čtyřicet dva zásahů si vyžádaly popadané stromy převážně na komunikace. Ve dvou případech spadlé stromy způsobily dopravní nehodu.

"Nám dětská Tatra odletěla na auto. Kromě promáčkliny máme i pěkně sedřený lak," postěžovala si Monika Gondová z Tisé.

Na Tržním náměstí v centrum Teplic nevydržel nápor vichřice jeden z tamních stánků a posunul se až k autu s grilovanými kuřaty, o který se zastavil.

V Šanovském parku byly ráno popadané popelnice a kontejnery. Policisté měli ve svých záznamech o událostech v noci nahlášené polámané větve na komunikacích v Bílině. 

POTÍŽE ZA ŽELEZNICI

Osobní vlak najel na trati mezi Děčínem a Rumburkem do stromu. Doprava v úseku mezi Rybništěm a Krásnou Lípou je přerušená, vyplývá z informací Českých drah. Nehoda se podle operačního důstojníka krajských hasičů obešla bez zranění. "Na místě jsou drážní hasiči," řekl operační důstojník. 

Silný vítr připravil v Ústeckém kraji stovky domácností o dodávky elektřiny. Nejvíc poruch na vysokém napětí je hlášeno na Děčínsku. Bez proudu jsou obyvatelé Jetřichovic, Arnoltic, Bynovce a také v obcích Kámen a Ludvíkovice. Poruchy jsou hlášeny také v oblasti Chřibské, Krásné Lípy a Rybniště.

"Už v průběhu noci se nám podařilo řadu poruch odstranit, stále ale fouká silný vítr, v terénu jsou všechny poruchové čety. Nejčastější příčinou je pád stromů a větví do vedení, popřípadě větrem ulomené izolátory," uvedla severočeská mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová.

Komplikace způsobil vítr v dopravě hlavně na Lounsku, kde stromy popadaly na místní komunikace. Policie upozorňuje na silný nárazový vítr na silnici D7 u Chomutova či dálnici D8 ve směru od Ústí nad Labem ke státní hranici.

Nezapomeňte doma pro dnešní den dobře zavřít okna. Největší síly i rychlosti by měl dosáhnout v pátek. V noci na sobotu už by měl slábnout. Silný vítr je důsledkem bouře Doris, která postupuje z Velké Británie do Evropy. 

Čtěte také: Silný vítr zkomplikoval dopravu v Česku, hasiči odklízejí popadané stromy

Předpověď počasí pro pátek 24. února:
V silném západním proudění bude postupovat přes Baltské moře hluboká tlaková níže a s ní spojená studená fronta přejde přes naše území k východu. Za ní k nám bude proudit chladný a vlhký vzduch od severozápadu.
Proměnlivá, převážně velká oblačnost a místy sněhové přeháňky, četnější na horách, pod 400 m přeháňky smíšené nebo dešťové. Večer ubývání srážek i oblačnosti. Nejvyšší teploty 3 až 7 °C, na jihovýchodě až 10 °C, v 1000 m na horách kolem -3 °C. Silný západní vítr 9 až 14 m/s s nárazy 20 až 25 m/s, zpočátku ojediněle až 30 m/s (až 110 km/h), na horách kolem 35 m/s (130 km/h). Vítr bude během dne od západu slábnout a měnit se na severozápadní. Navečer vítr jen mírný 2 až 6 m/s.