„Smyslem dnešního cvičení bylo ověřit schopnost zásahu na novém úseku dálnice, prověřit dojezdové časy a schopnost spolupráce," popsal mluvčí Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje Lukáš Marvan.

Cvičení se zúčastnily dvě jednotky hasičů, policie i záchranáři. Výsledky hasiči ještě nemají. Podle Marvana je budou vyhodnocovat během dneška.
Stavebně dálnice už hotová. „Probíhá úklid i poslední kontroly a testy. Celá dálnice už snese provoz a zkušebně po ní už jezdíme," říká mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl.

Dvanáctikilometrový úsek z Bílinky u Lovosic do Řehlovic na Ústecku tak je připraven na slavnostní otevření, které se koná v sobotu 17. prosince od 10 hodin. Přestřižení pásky se může zúčastnit každý.

Příjezd na akci bude možný pouze od Řehlovic u Ústí nad Labem po nově dokončeném úseku dálnice. Lidé budou moci zaparkovat přímo na dálnici před tunelem Radejčín. K dispozici bude přes 5 tisíc parkovacích míst.

První řidiči se po dálnici budou moci projet pozdě odpoledne či večer, až ŘSD uklidí mobiliář spojený se slavnostním otevřením a úsek zkontroluje spolu s policií. „Řidiče na dálnici pustíme, až bude čistá a bezpečná. Spuštění bude probíhat pod taktovkou policie, první vozy se rozjedou za policejním vozem tak, aby si nikdo z D8 neudělal závodní dráhu," upozorňuje Rýdl.

Původně měl poslední úsek D8 stát 8,9 miliard korun. V průběhu stavby se ale rozpočet navýšil o 1,2 miliardy. Náklady na sanaci sesuvu z roku 2013 se vyšplhaly na 495 mil. korun, další stamiliony stálo zabezpečení u Litochovic a Prackovic.