Města a obce v Ústeckém kraji ve čtvrtek obdržely úřední zprávu, že „zmocněncem politického hnutí Severočeši.cz byli odvoláni všichni kandidáti uvedení na kandidátní listině". Celkem se jedná o 55 kandidátů s lídrem a kandidátem na hejtmana Sášou Štemberou.

„Návrh na zrušení kandidatury všech kandidátů podala dnes na Krajském úřadě jako zmocněnkyně Hana Jeníčková, první místopředsedkyně hnutí Severočeši.cz, což je ověřeno na ministerstvu vnitra," uvedla ve čtvrtek odpoledne v krátkém prohlášení pro Mostecký deník „jeníčkovská" frakce hnutí.

Dernerová také Vyškrtnutí se týká i Aleny Dernerové, kandidátky Severočechů.cz do Senátu. Byla registrována mosteckým magistrátem, který zmocněnkyně hnutí také navštívila s žádostí o odvolání   Dernerové. 

Jeníčková, bývalá náměstkyně mosteckého primátora, je nyní nejmocnější členkou hnutí, kterým již přes dva roky hýbou personální nesváry a soudní pře - více ZDE a ZDE.

Schwarz: Napadneme volby

„Já si myslím, že na to neměla (Jeníčková) žádné právo, ani morální," komentoval pro Mostecký deník odvolání z voleb Bronislav Schwarz, poslanec a kandidát Severočechů.cz a podle rejstříku ministerstva vnitra již bývalý předseda hnutí.

Podle Schwarze míří celá aktuální záležitost k právníkům. Pokud úřady neumožní hnutí kandidovat, lidé kolem Schwarze napadnou u soudu krajské volby jako celek. Podle Schwarze se totiž všem 55 kandidátům neoprávněně bere jejich demokratické právo být volen. Dodal, že lidé kolem Jeníčkové mají strach, že kandidátka by ve volbách uspěla. V Mostě odnož hnutí, Severočeši Most, ovládá radnici.

Mluvčí krajského úřadu Lucie Dosedělová pro Mostecký deník uvedla, že Jeníčková měla jako ověřená zmocněnkyně na odvolání kandidátů právo. Ve volebních místnostech Ústeckého kraje, kde krajské volby v pátek a sobotu 7. a 8. října proběhnou, se novinka objeví na úřední desce.

„Krajský úřad informaci o odvolání kandidátů poslal obcím přes datové schránky," řekla mluvčí krajského úřadu.

Politika a spory

Severočeši jsou déle než dva roky rozděleni na dva tábory. Na členy kolem podnikatele Jiřího Zelenky a křídlo z Mostu, ve kterém je například František Ryba nebo někdejší náměstkyně mosteckého primátora Hana Jeníčková. Boj uvnitř hnutí skončil u soudu, který v červenci rozhodl, že valná hromada z roku 2014 je neplatná a všechny úkony, které na ni navazovaly, jsou neplatné. Tím přišel o funkci předsedy poslanec Bronislav Schwarz.

Kandidátku do krajských voleb podalo Zelenkovo křídlo. Zmocněnkyní, která odvolala všechny kandidáty, byla Jeníčková. Svůj krok zdůvodnila červencovým rozsudkem soudu. "Nám matkám a otcům, zakladatelům Severočechů to hnutí ukradli. Ukradl ho pan poslanec Schwarz se svým asistentem Zelenkou. Oni neměli kandidátku ani podávat, protože už to bylo po vyhlášení rozsudku krajského soudu a věděli to," řekla Jeníčková.

Potvrdila, že podala na mostecký magistrát návrh na vyškrtnutí senátorky Dernerové, která obhajuje mandát. Podle informací ČTK mostečtí úředníci zatím nerozhodli, žádné rozhodnutí není ani na úřední desce. Dernerová řekla, že krok bývalé kolegyně považuje za nehorázný. "Pro mě jako pro člověka je nepochopitelné, jak může takto někdo jednat. Je to naprosto podlé, bezskrupulózní, amorální jednání, které ukazuje strach ze Severočechů," řekla Dernerová.

Jeníčková naopak nepodala návrh na vyškrtnutí ústeckého senátora Jaroslava Doubravy, který mandát taktéž obhajuje. "Pan Doubrava byl vždycky slušný člověk," doplnila Jeníčková.

Podle Schwarze Jeníčková nejprve sama odvolala původního zmocněnce, sama se nominovala a kandidátku nechala vyškrtnout. "Udělala to s jasným úmyslem poškodit hnutí, protože její lidé kandidují za úplně jiný politický subjekt," řekl Schwarz. Schwarzovo a Zelenkovo křídlo hnutí chce řešit problém s pomocí právníka. "V pátek jdeme na krajský úřad a budeme požadovat, aby nerozhodovala jedna úřednice, ale aby byla svolána krajská volební komise," doplnil Schwarz.

Severočeši mají v pětapadesátičlenném krajském zastupitelstvu osm mandátů.