Jste-li příznivci ekoproduktů a designových ušlechtilých předmětů a hledáte-li nákladné, osobité a netradiční vánoční dárky, je zámecký trh pro vás to pravé.

Kvalitní ručně zhotovené výrobky tu prodávají přímo jejich tvůrci, například minimalistické moderní vánoční ozdoby, Stützengrünské kultovní štětky na holení z pravých jezevčích hřbetních chlupů. Tyto štětce jsou ručně vázané a dají se kombinovat s různými nákladnými rukojetěmi z drahých lakovaných dřevin (Chinalack). Koupit tu můžete i hebké mohérové deky z Crimmitschau, plyšová zvířátka z Drážďan, rukavice z nejjemnější kůže z největších hlodavců na světě z jihoamerických vodních morčat (tzv. kapybary) a s podšívkou ze saských lišek.

Saská klasika i unikátní zboží

Bude tu i stánek stoleté přádelny lněného prostírání z Horní Lužice či hodinářská manufaktura Lange & Heyne z Drážďan. Ale i výrobci dámských kabelek, hudebních nástrojů, panenek a dalších hraček. Z vesničky Langenweißenbach přijedou umělečtí soustružníci prodávající moderní varianty tradičních krušnohorských vánočních pyramid a saských vánočních ozdob. Ty působí elegantněji a „hranatěji" než ozdoby tradiční a nejsou vyráběny jen z jehličnanů, nýbrž také z dubového či ořechového dřeva. A andílkové s hliníkovými křídly tu prý také budou.

A saskou adventní klasikou jsou poetické svítící ochranovské adventní hvězdy. Milovníci exkluzivních sladkostí asi rádi nakouknou pod pokličku uměleckým cukrářům z chocolaterie Adoratio z Thürmsdorfu. Kdo hledá něco nového na ochutnání s může koupit například bůvolí mozzarellu ze statku Chrusdorf či marmelády z lesních plodů, například z mišpulí.

Elegantní psací potřeby z drážďanské inkoustové manufaktury Diplomat ladí s letošním tématem vánočního trhu, kterým je „rukopis". Na zámku bude přítomna umělecká písařka a filografka Susanne Dorendorff předvádějící, jak se dá i dnes v době smartphonů a klávesnic krásně psát a že rukopis či krasopis jsou něco velmi poetického, křehkého a osobního. Psát se dá ale nejen obyčejnými propiskami a tužkami, ale jak návštěvníci uvidí, i skutečnými pery, štětci či dokonce kolíčky na prádlo.

Kulinářské pagody

Děti si tu mohou vyzkoušet vyrobit vlastnoruční dárky v zámecké vánoční výtvarné dílně. Vánoční trh manufaktur je na zámku Wackerbarth takříkajíc v „dobré společnosti", protože i zdejší výroba sektu kvašením v láhvích je ruční a Wackerbarth se může pochlubit bohatou historií, neboť je druhou nejstarší sektovou manufakturou v Německu.

Vstupné se platí pouze při vstupu do prostor zámku (vinotéka, belvedér), kde se nachází vánoční trh s 45 stánky saských řemeslníků a manufaktur.

Venku před zámkem budou bílé pagody s kulinářskými specialitami. Zde mohou návštěvníci ochutnat horké vánoční speciality vinařství Wackerbarth.

Speciální prohlídky na téma sekt

Prohlídka na téma sekt návštěvníky zavede na zámku Wackerbarth do sektové manufaktury a osvětlí jednotlivé fáze výroby sektu. Tradiční způsob kvašení v láhvích bude vysvětlen v sektovém sklípku, kde se sekt střásá. Prohlídka je zakončena ochutnávkou tří sektů.

V rámci prohlídky na téma víno se návštěvníci dozví podrobnosti o práci ve vinohradu a ve vinném sklepě se dozví, co se děje během kvašení, jak zachovat přirozené aroma při jemném zrání v dubovém sudu zvaném barik a co je nejdůležitější pro charakter saských vín. Poté následuje ochutnávka tří vín.

Historie vinařství

Vinařství Zámek Wackerbarth je nejstarší výrobce sektů v Sasku a první zážitkové vinařství v Evropě. Zdejší koncept představuje ojedinělou kombinaci vzdělávacích akcí na téma péče o vinohrad, kvalita a jakost vín a výroba sektů kvašením v láhvích. Zdejší vinaři těží z dlouholeté tradice, kterou se nebojí doplnit a obohatit o nejmodernější postupy. Návštěvníci zde mají možnost také poznat kulinářskou stránku saské historie a příjemnou kombinaci saské a mediteránní kuchyně.

V Sasku se už odjakživa říká: „V Chemnitz se vyrábí, v Lipsku prodává, jen aby se pak vše mohlo prohýřit v Drážďanech." Právě k tomuto účelu si saský kurfiřt a polský král August Silný nechal v těsné blízkosti Drážďan vystavět řadu venkovských sídel a letohrádků. Zámek Wackerbarth se odjakživa vyznačoval mimořádnou přitažlivostí pro přátele a vyznavače mediteránního životního stylu.

Romantická poloha uprostřed vinic obce Radebeul a vlastní výroba vynikajících vín i sektů nabízí nevšední zážitky každý den.

Vinařství, vlastní obchod s vínem a restaurace na zámku Wackerbarth jsou otevřeny denně a každý den je možné se tu účastnit prohlídek a degustací.

Vánoční trh také v Radebeulu

Současně s vánočním trhem na zámku Wackerbarth se v Radebeulu u Drážďan v historickém jádru Altkötzschenbroda koná malebný a kultovní vánoční trh. Tento vánoční trh působí málo komerčním dojmem a je do jisté míry skutečným odrazem Radebeulských obyvatel, kteří jsou jakýmisi „luxusními eko-uprchlíky z Drážďan". Jeho poetický název „Lichterglanz und Budenzauber" znamená v překladu „Zář světel a kouzelné obchůdky". Najdete tu nejen stánky s mnoha nápady na osobité dárky, ale také saské vánoční kulinářské speciality.

Mezi čtvrtí Altkötzschenbroda a zámkem Wackerbarth pendluje bezplatný autobus (Bus-Shuttle).

Užitečné informace

Vánoční trh v Radebeulu

Radebeul u Drážďan
historické jádro Altkötzschenbroda
Termín: 15. a 16. prosinc
Otevřeno: sobota 11.00 - 21.00 hodin, neděle 11.00 - 20.00 hodin
Doprava: vlak z Bad Schandau, tzv. rychlodráha S-Bahn S1 do Radebeul-West
Více na: www.altkoetzschenbroda.de (DE)

Prohlídky vinařství na téma víno či sekt

Termín prohlídky na téma víno „Weintour": pondělí až pátek ve 14.00 hodin, sobota, neděle a svátky 12.00, 14.00 a 16.00 hodin
během vánočních svátků: 25. a 26. prosince 14.00 a 16.00 hodin, 27. a 28. prosince 14.00 hodin, 29. a 30. prosince 12.00, 14.00 a 16.00 hodin
Vstupné: cena za osobu 11 euro s degustací tří vín / sektů, děti 7-12 let 5,5 euro, do 6 let zdarma

Termín prohlídky na téma sekt „Sekttour": pondělí až pátek v 17.00 hodin, sobota, neděle a svátky 13.00, 15.00 a 17.00 hodin
během vánočních svátků: 25. a 26. prosince v 15.00 a v 17.00 hodin, 27. a 28. prosince v 17.00 hodin, 29. a 30. prosince ve 13.00, 15.00, 17.00 hodin.

Recept hraběte Wackerbartha

Originální recept na svařené víno s názvem „Weiß & Heiß"

Přísady:
750 ml bílého vína
750 ml světlé hroznové šťávy
1 1/2 chemicky neupravené pomeranče
3 hřebíčky
1 1/2 badyán
1 1/2 tyčinky skořice
3 lžíce pomerančového likéru Cointreau
1 1/2 lžičky medu
12 lžiček rumu

Příprava:
Pomeranče umyjeme horkou vodou a nakrájíme na plátky. Hřebíček a badyán s plátky pomeranče ohřejeme v hroznové šťávě se skořicí. Přidáme bílé víno. Nyní se směs už nesmí vařit. Nakonec vmícháme Cointreau a osladíme medem. Nalijeme přes sítko do sklenic a podáváme s trochou rumu.

Prodejní neděle 16. prosince

Na základě usnesení drážďanské Městské rady smějí mít o letošním třetím adventu (16. prosince, 12.00 - 18.00 hodin) obchody v centru Drážďan v odpoledních hodinách otevřeno.

O této adventní neděli obchody a obchodní domy pořádají různé speciální akce, například zábavné pořady pro děti, živou klavírní hudbu či různé ochutnávací či soutěžní akce.

Nákupní neděle jsou návštěvnicky velmi oblíbené a během těchto prodejních šesti hodin bývá v nákupních galeriích opravdu živo.

Nákupní neděle jsou v Německu velmi vzácné, ve většině spolkových zemích, tedy i v Sasku, jsou maximální otevírací doby obchodů stanoveny zákonem. Proto například většina obchodů v Sasku zavírá ve všední dny mezi dvacátou a dvaadvacátou hodinou. V sobotu pak malé obchody mezi dvanáctou a čtrnáctou hodinou a velké obchody většinou ve stejnou dobu jako ve všední den nebo zhruba o hodinu dříve. V neděli (kromě asi čtyř speciálních prodejních nedělí za rok) pak musí mít všichni zavřeno.

Drážďanské vánoční trhy se konají až do Štědrého dne.