Po 32 letech je dálnice D8 z Prahy do Drážďan konečně hotová. Dnes večer se řidičům otevře poslední dvanáctikilometrový úsek z Bílinky u Lovosic do Řehlovic na Ústecku. Předčasné užívání nového úseku, které je nezbytné pro spuštění provozu, ministerstvo dopravy povolilo teprve dva dny před zprovozněním. Od všech dotčených orgánů obdrželo souhlasná stanoviska.

„Podkladem pro povolení stavby byl i odborný posudek stability svahů širšího okolí dálnice včetně oponentního vyjádření České geologické služby," uvedl mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Území sesuvu poblíž Litochovic na Litoměřicku i okolí Prackovické estakády se bude i nadále monitorovat čtyřiadvacet hodin denně. „Abychom měli stále aktuální zprávy, že je dálnice naprosto v pořádku a pro motoristy bezpečná," vysvětlil ministr dopravy Dan Ťok. Stát za monitoring každoročně zaplatí zhruba 20 milionů korun.

PRÁCE POTRVAJÍDO SRPNA

Povolením předčasného užívání se pouštějí auta na stavbu, která ještě není zcela dokončena, ale už je možné po ní bezpečné jezdit. V tomto režimu se zahajuje provoz na většině dálničních staveb. Na D8 se budou ještě dokončovat prvky pro posílení stability u Prackovické estakády, mosty vedoucí přes dálnici, bude se pracovat na terénních a vegetačních úpravách podél dálnice. Práce by měly být hotové do srpna příštího roku.

Slavnostního otevření posledního úseku D8 se dnes může zúčastnit každý. Akce začíná v 10 hodin v tunelu Radejčín. „Lidé mohou začít přijíždět od osmé hodiny ráno. Příjezd bude možný výhradně po nově dokončené dálnici od severu, tedy od Řehlovic," zdůraznil mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl. V 10.30 se příjezd na akci uzavře. Lidé budou moci zaparkovat přímo na dálnici před tunelem Radejčín. K dispozici bude přes 5 tisíc parkovacích míst.

PÁSKU PŘESTŘIHNOU MEZI TUNELY

Páska by se měla stříhat v 11 hodin mezi tunely Radejčín a Prackovice. Svou účast přislíbil prezident republiky Miloš Zeman, ministr dopravy Dan Ťok a generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Jan Kroupa. Přijede i ministr financí Andrej Babiš a hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček. Z německé strany by měl přijet spolkový ministr dopravy Alexander Dobrindt, předseda Spolkové rady a vlády Svobodného státu Sasko Stanislaw Tillich a saský ministr hospodářství, práce a dopravy Martin Dulig. Na místě zazpívá dětský sbor z Lovosic.

Předpokládaný konec akce je ve 12:30 hodin. Potom se ŘSD pustí do úklidu dálnice a spolu s policií ji zkontroluje. První řidiči by se po novém úseku mohli projet okolo 18. hodiny. „Řidiče na dálnici pustíme, až bude čistá a bezpečná. Spuštění bude probíhat pod taktovkou policie, první vozy se rozjedou za policejním vozem tak, aby si nikdo z D8 neudělal závodní dráhu," upozornil Rýdl.

Původní cena za poslední úsek D8 byla 8,9 miliardy korun, během stavby se rozpočet zvýšil o 1,2 miliardy. Další stamiliony stálo zabezpečení po sesuvu u Litochovic a Prackovic.

ZAJÍMAVOSTI:
Na otevíraném úseku, který měří 12 km, je 8 mostů a 2 tunely.
Nejdelším mostem je estakáda nad Prackovicemi, kterou tvoří dva samostatné mosty, pro každý jízdní pruh jeden (554 a 456 metrů).
Tunel Prackovice prostupuje masiv kopce Debus, tunelové trouby měří 260 a 270 metrů.
Tunel Radejčín podchází plochý Radejčínský hřbet, měří 600 a 620 metrů.