To jsou slova vrcholných zástupců krajské společnosti, sdružující pět nemocnic, patřících Ústeckému kraji, den poté, co vyšlo na povrch, že je v insolvenci. „Když se podívám na jména, která za Labskou investiční stojí, tak to chápu jako součást špinavého politického boje a pokus o potopení vedení kraje před krajskými volbami," dal se včera dokonce slyšet Martin Klika, předseda dozorčí rady KZ a krajský radní za ČSSD.

Tím měl na mysli především ex-radního Mirko Bernase, kterého nechali sociální demokraté odvolat, protože jeho setrvání ve funkci neviděli jako přínosné. Ústecký deník se s ním pokoušel spojit, ten měl ale celý den vypnutý telefon.

Nejpikantnější je ovšem na celé záležitosti fakt, že Ústecký kraj vlastní 2 akcie Labské investiční. „Nechápu, proč jeden z akcionářů nevěděl o tom, že jeho firma podává insolvenční návrh," řekl radní Klika. „Nevěřím ale tomu, že by s tím například Ladislav Raška, bývalý primátor Děčína, který je v dozorčí radě Labské investiční, měl něco společného."

Vedení KZ návrh označuje za šikanózní „Byl zřejmě zvolen proto, že běžnou soudní cestou by navrhovatel se svým požadavkem neuspěl," kritizoval Eduard Reichelt, ředitel KZ. „Návrh je totiž neoprávněný a nepodložený, jelikož uváděná pohledávka neexistuje. To také Krajská zdravotní soudu doloží," dodal Reichelt.

Podle radního Kliky už od včerejška musí řešit se svými obchodními partnery, zda mají peníze na zaplacení dodávek. „Volali třeba z jatek, jestli nám vůbec mají dovézt maso," doplnil radního Kliku Jiří Vondra, mluvčí KZ.

Oldřich Látal, předseda představenstva Labské investiční na tvrzení, že pohledávka neexistuje, reagoval se spontánním smíchem.

Látal se ale zároveň také ohradil proti tvrzením o politickém pozadí podaného návrhu na insolvenci Krajské zdravotní. „Rozhodně to nemá s politikou nic společného, já ani nemám žádné politické vazby a ani nechci jít do politiky. Je to čistě obchodní záležitost," sdělil redakci Deníku.

Zpráva o údajném úpadku už ovšem vyvolala reakce i mezi politiky.