Jenže jablonecká policie dostala na stůl trestní oznámení. Vojtěch Pokoš jej viní z pomluvy.

Jiří Kajínek, odsouzený vrah, míří 23. května po 23 letech na svobodu z věznice v Rýnovicích v Jablonci nad Nisou díky milosti, kterou mu udělil prezident Miloš Zeman.
FOTO, VIDEO: Jiří Kajínek je na svobodě. Chce obnovit soudní proces

„Na základě písemně zaslaného trestního oznámení v současné době šetříme výroky, které byly odvysílány v televizních reportážích,“ potvrdila v pátek Deníku jablonecká policejní mluvčí Dagmar Sochorová. Víc policie k tématu odmítla uvést.

Podle televize Prima, která o podaném trestním oznámení informovala, se Pokoš obrátil na Okresní státní zastupitelství v Jablonci nad Nisou, které případ předalo policii.

Zdroj: Deník/Lenka Klimentová

O co šlo a co Pokošovi vadí? Hned po propuštění 23. května z Věznice Rýnovice poskytl Jiří Kajínek čekajícím novinářům na místě několik rozhovorů. Netajil se tím, že Pokoš odmítl jít na detektor lži a s Kajinkem se také sejít.

Potíž by asi nebyla tak velká, pokud by nebyl Kajínek venku na prezidentskou amnestii s podmínkou. Nesmí totiž po dobu sedmi let nic provést, za což by byl souzen a odsouzen. Jenže za pomluvu by mu soud mohl vyměřit dva roky. Kajinek by si k tomu musel odpykat i zbytek doživotního žaláře.

Jiří Kajínek byl v roce 1998 odsouzen za vraždu podnikatele Štefana Jandy a jeho bodyguarda Juliána Pokoše. Podle rozsudku se také pokusil zavraždit jeho bratra a dalšího Jandova ochránce Vojtěcha Pokoše, ten ale přežil a později se stal korunním svědkem.