„Narodila se samici Babetě a novému samci Edjimu. Přírůstky očekáváme i od ostatních samic, většinou se rodí jedno nebo dvě mláďata, takže se necháme překvapit, kolik jich letos bude," řekla mluvčí zoo Věra Vrabcová.

PŘÍSTUPNÁ EXPOZICE


Lemuři patří mezi oblíbené druhy. Zoo je chová v průchozí expozici, která je lidem přístupná. „Na tuto možnost si však musí počkat do června, lemuři ale chodí do venkovního výběhu už teď," dodala.

Mládě lenochoda se v ústecké zoo narodilo 1. ledna 2017.
Máma s velkým M porodila hned na Nový rok. První mládě v ústecké zoo je lenochod

Dalšími mláďaty překvapily surikaty. „Vzhledem k nízkému věku samce jsme s nimi nepočítali tak brzy, ale na jedné ze samic jsme začátkem roku pozorovali rostoucí bříško. Před několika týdny porodila, ale počet mláďat zatím nevíme, musíme počkat, až začnou vylézat," popsala chovatelka Klára Machoňová.

VÍKENDOVÉ KRMENÍ SURIKAT

Pro návštěvníky je už připraveno víkendové krmení surikat s komentářem. Mláďata tak budou moci spatřit za několik dní až týdnů.

Zoo se také chlubí čtyřmi mláďaty siků vietnamských, což je asijský druh jelenů, a třemi mláďaty antilop jeleních, které také pocházejí z Asie. "U nich se narodil jeden sameček a dvě samičky, mláďata jsou zatím stejně zbarvena, ale v dospělosti se budou lišit na první pohled," vysvětlil inspektor zoo Ivan Dubec.

„Samec má na zádech a bocích tmavě hnědou srst a pyšní se dlouhými spirálovitě zatočenými rohy, kdežto samice jsou světlé a bezrohé," doplnil.

Bořek Voráč.
Bořek Voráč: Neustálí kverulanti ze zoo jen trhají kůži