Cesty, kudy by se mohli vydat, tu jsou. Ale nebudou v nich vyfrézované stopy. Střediska sdružená do Krušnohorské bílé stopy nebudou mít dostatek peněz, aby vše udržovala.

„Bohužel nám Ústecký kraj dal jen 400 tisíc korun. To rozhodně nestačí," vysvětlil předseda sdružení Antonín Herzán.

Podle něho tyto peníze stačí maximálně na to, že střediska budou udržovat stopy ve svém okolí. Na to, aby členové sdružení upravili desítky kilometrů tras na hřebenech Krušných hor, však nikoli.

Vedoucí střediska Telnice Jindřich Holinger uvedl, že i na Ústecku tomu tak bude. „Budeme upravovat jen okruh u střediska. V minulosti jsme jezdili až na Komáří vížku, ale na to rozhodně nemáme. Nemůžeme úpravu stop platit z jiných zdrojů," vysvětlil.

Příspěvky od kraje podle něho na plat obsluhy a hlavně na naftu, která v poslední době ještě zdražila, totiž nestačí.

Hejtman Oldřich Bubeníček uvedl, že kraj v současné situaci více peněz do běžeckých stop dát nemůže. „Sdružení jsme dali 400 tisíc, tedy stejně jako v minulé zimní sezoně," uvedl. Rozpočet, který v polovině prosince schválili zastupitelé kraje, je schodkový. Více peněz v krajské kase není. Bubeníček dodal, že o příspěvky kraj žádají různá sdružení a mnohá musí kraj dokonce odmítnout.

Za zřízením běžeckých stop stála před několika roky hlavně iniciativa krajských radních, kteří plánovali z Krušných hor udělat v létě Mekku cyklistů a v zimě běžkařů. Slíbili, že aktivity budou podporovat.

Podle Antonína Herzáně je problémem běžeckých tras skutečnost, že si na rozdíl od sjezdovek a vleků na sebe nedokáží vydělat. Neexistuje efektivní způsob jak trasy zpoplatnit.

Navíc by to v Česku mohlo vyvolat vlnu nevole. Sdružení alespoň nechalo natisknout samolepky pro dobrovolné dárce. Doufá, že až napadne sníh, od části běžkařů získá nějaké peníze jejich prodejem.