Pořadatelé, dělníci i dobrovolníci v přípravách finišují. Největší česká naděje Josef Dostál v Račicích na kanále už trénuje, hlavní proud závodníků přijíždí. A pospíšit by si měli i fanoušci, neboť o vstupenky na jeden z vrcholů sportovní sezony je zájem ohromný. Je patrné, že se středeční start mistrovství světa rychlostních kanoistů blíží.
„O víkendu bude vyprodáno, lístků moc nezbývá.

Zájem už je i o čtvrteční a páteční semifinálový program. Vstupenky jsou k mání přes internet a nějaké necháme i přímo tady,“ má jasno šéf organizátorů Jan Boháč. Předpokládá, že kanoistický svátek přiláká nad 10 000 příznivců. Jednodenní vstupenky budou stát od 150 do 350 korun. Nejdražší na čtyři dny 850.

Labe aréna v Račicích.
Mistrovství světa v kanoistice autům uzavře Račice a Záluží

Šampionát na severu Čech zdobí i další zajímavá čísla. „V sedmdesáti výpravách bude startovat 1 200 závodníků. Nejpočetnější výpravu šedesáti lidí má Německo, ale jsou zde i menší týmy z Indie, Izraele, Singapuru, Kuby či Iráku. Dva sportovce Íránu včera zadrželi na letišti,“ zmínil jednu z mála komplikací ředitel Labe arény Michal Kurfirst.

Vedle domácích borců budou mít výhodu závodníci Běloruska a Indonésie, kteří jsou v areálu už tří týdny na soustředění.

Tak vypadá v račické Labe aréně život dva dny před zahájením mistrovství světa.Zdroj: Deník / Pech Karel

Přímo na sportovišti bude ubytováno 300 sportovců, ti Čeští mají útulné dvoulůžkové pokoje s výhledem přímo na kanál.

„Natrénováno musím mít stejně jako jinde, ale je pravda, že ubytování přímo tady, to je strašná výhoda. Dvakrát denně nemusíme nikam jezdit, máme klid,“ uznal trojnásobný olympijský medailista a dvojnásobný mistr světa obr Josef Dostál, když šel po tréninku do restaurace na oběd.

„Za den tady sníme asi 3500 rohlíků, pět set vajec… V neděli, kdy tady ještě zdaleka nebylo plno, se jen pro sportovce dělalo 600 lívanců,“ nechal nahlédnout na zajímavé cifry do kuchyně Kurfirst.

Práce finišovaly na pokojích, v jídelně, na tribunách i v obřích stanech pro hosty i aktéry samotné. „Podmínky v porovnání se zahraničím jsou tady nadstandardní,“ uvedl ředitel arény. „Nesmí nám šampionát rozfoukat vítr nebo rozmlátil blesky, ale máme tu kliku, že už posledních deset let disponujeme skvělými a konkurence schopnými závodníky, takže si na adrenalin diváci přijdou,“ ujistil Boháč.

Největší české naděje? Dostál, Fuksa, čtyřkajak. „Čím více medailí, o to více se bude blýskat tento areál,“ zmínil hlavní lákadlo Boháč.

Desítky místních obyvatel se v sobotu bavily na tradiční Žalhostické neckyádě.
OBRAZEM: Žalhostická neckyáda