Extraliga házenkářů se po čtyřech letech, kdy se o tuzemských šampionech rozhodovalo v nadstavbových skupinách, vrací k play off!

„Patřili jsme mezi pět klubů, které hlasovaly proti play off. Většina byla pro a byl cítit i zájem o změnu ze strany svazu a jeho hlavního partnera," řekl v rozhovoru pro Deník sportovní ředitel lovosického klubu Vojtěch Srba s tím, že na druhou stranu mohou hernímu systému vyřazovací boje přinést určité oživení.

Podobný názor má rovněž trenér Vladimír Šuma. „Dosavadní systém v nadstavbách se všemi započítanými body mi přišel korektnější, spravedlivější, všichni museli hrát naplno od začátku do konce. Přitom sám bych o něm mohl mluvit s příchutí hořkosti v hlase, neboť jsme byli po základní části nahoře a sezonu měli rozjetou na první druhé místo," připomněl nedávnou minulost kouč naposledy třetího celku extraligy HK .A.S.A. Město Lovosice.

Do play off postoupí osm nejlepších týmů, celky na deváté až dvanácté příčce se utkají v play out a udržení v soutěži. Série play off i play out budou hrány na tři vítězné duely. Výjimku budou tvořit konečná klání o 5./6., 7./8. a 9./10. místo, které budou hrány pohárovým způsobem doma – venku. První kolo extraligového ročníku 2014/15 je na programu na počátku září (víkend 6. a 7. září) a celá soutěž vyvrcholí v květnu příštího roku.

A druhá zásadní novinka elitní soutěže v zemi? Práva postupu z 1. ligy využila Litovel, která nahradí Kopřivnici. „Určitě nebude jen do počtu. Dokonce jsem zaslechl, ale nevím, co je na tom pravdy, že by ji mohl posílit reprezentant David Juříček a další zkušení hráči z okolí Olomouce a Hané," uvedl Srba. Juříček hájí barvy francouzského klubu St. Raphäel a v 39 letech uvažuje o návratu.

Naopak myšlenky na zahraničí angažmá má po další skvělé sezoně lovosický reprezentant Jiří Motl. „Teď navíc udělal parádní dojem v nároďáku, kdy na sebe upozornil v kvalifikaci. U něj je to otázka jednoho rozhodnutí, jednoho telefonátu. Všichni bychom mu určitě dobré angažmá přáli, pro nás by to bylo ale velké oslabení. Záleží na něm, teď jsem se s ním po konci sezony ještě neviděl," uvedl Šuma.

Jisté jsou odchody spojky Miloslava Krahulíka do Frýdku-Místku a brankáře Jana Šálka, jenž pracovně  letí do Kanady. „Věřím, že je dokážeme nahradit. Do přípravy zapojíme dva vlastní talentované dorostence Tomáše Barthu a Václava France, ale další změny po zkušenostech z minulosti neplánujeme," dodal ředitel Srba s tím, že u bronzového celku minulé sezony samozřejmě bude pokračovat bývalý reprezentant Vladimír Šuma.

Do evropských pohárů zřejmě Lovosice kvůli financím nepůjdou.