Do poslední 4. etapy peloton vjížděl s velkou bojovností. Kdo se stane celkovým vítězem? Dán Magnus Klaris měl na vedoucího Francouze Rayane Bouhanniho nulovou ztrátu. Bouhanni, jehož starší bratr Nacer aktuálně startuje za tým FDJ na věhlasném Giru d´Italia, se doslova stal štvanou zvěří. Rozhodnout mohl jediný bod získaný třeba při sprinterské prémii.

„Do etapy jsme šli s tím, že celý závod vyhrajeme. Nikdo z nás ani na vteřinu nepřipustil, že by se mi to nepovedlo. Mám velkou radost, protože Závod míru je velký pojem a prestižní podnik s velkou tradicí," radoval se  v cíli dánský rychlík, který fungoval lépe než pendolino.

Hlavní pole do cílového Terezína mířilo pohromadě. Až v závěrečných kilometrech na otevřeném větrném prostoru z Litoměřic do Terezína se peloton natáhl a nakonec i rozdělil na dvě skupiny, když v té druhé s šestivteřinovým odstupem zůstal i žluťák Bouhanni. Klaris však sprintoval v prvním „balíku" o vítězství. Na pásce ho těsně skočil jen Polák Patryk Soliński a díky tomu mohl ihned Dán začít slavit. Nepříjemné rozdělení v závěru a bonifikační vteřiny totiž jasně ukázaly, že letošní celkový vítěz Klaris závod vyhrál s konečným náskokem dvanácti vteřin.

„To, že jsem vyhrál, není mojí zásluhou, ale výsledkem výborně fungujícího týmu. Na každého z kluků jsem se mohl spolehnout. V reprezentaci nejsme jen cyklisté, jsme kamarádi, známe se, bavíme se a jen díky tomu jsme získali vítězství. Všem v týmu za to patří velké poděkování," chválil si dánský systém Klaris, když s kolegy otevíral lahev šampaňského.

Šťastný vítěz zářil. I když zklamání druhého Bouhanniho bylo na první pohled zřejmé, na pódiu Francouz chlapským gestem uznal, že Dán si své prvenství vyjel zaslouženě. Dvojici nejrychlejších jezdců doplnil třetí Američan William Barta.

Že i domácí cyklisté patří do světového pelotonu, potvrzují vyjeté body do rankigu UCI. Přestože na pódium žádný z nich nevyskočil, jejich představení rozhodně nebylo propadákem.  Adam Ťoupalík byl stále vidět a nakonec poskočil na konečnou jedenáctou příčku.

„Chtěl jsem být do desítky a to se mi jen těsně nepovedlo. Závod byl těžký a konkurence veliká, takže zklamaný rozhodně nejsem," dodal nejlepší český jezdec Ťoupalík.

Výsledky:

3. etapa: Teplice – Zinnwald (101,8 km): 1. Eriksson (Švéd.) 2:44:31, 2. Klaris (Dán.), 3. Peintre (Fr.) oba stejný čas, …7. Ťoupalík (ČR) -31.
4. etapa: Terezín – Terezín (99,8 km): 1. Soliński (Pol.) 2:29:51, 2. Klaris, 3. Colonna (Itálie) všichni stejný čas, …27. Ťoupalík -0:06.
Celkově: 1. Klaris 9:25:15, 2. Bouhanni (Francie) -0:12, 3. Barta (USA) -0:31, …, 11. Ťoupalík -1:14.

Patrik Pátek