„Chceme v medailových dostizích překonat veslaře, kteří proti nám mají nevýhodu, že při závodech couvají,“ odlehčil atmosféru na prahu jedné z největších sportovních událostí roku předseda organizačního výboru i svazu Jan Boháč.

Šampionát se na české území vrací po 59 letech, jen pro připomenutí: na MS v roce 1958 v Praze na Vltavě česká výprava vylovila tři stříbra a dva bronzy.

TRENÉR CHCE DRŽET KROK S ELITOU

„Hlavním přáním je vyrovnaně bojovat se světovou špičkou. Hlavně v olympijských disciplínách. Medaile samozřejmě táhnou nejvíc. Kdybychom dosáhli na tři a z toho jedna by byla zlatá a jedna z olympijských disciplín, bylo by to dobré. A kdyby se povedly čtyři medaile a dvě z nich by byly v olympijských disciplínách, to už by bylo skutečně na jedničku s hvězdičkou. Víc chtít nemůžeme,“ řekl reprezentační trenér Pavel Hottmar s tím, že by si při zlatém triumfu rád poslechl českou hymnu.

Zdroj: Youtube

Mediální tvář mistrovství světa Josef Dostál netají, že si do Račic jede pro úspěch. „Jedu dva závody, chci dvě výhry, proto to dělám,“ prohlásil bez obalu. „Stále musím někomu odpovídat, jak to dopadne. A jakou tedy mám formu? Uvidíme, doufám, že dobrou.“

FUKSA: „DNES NA TO VLETÍM!“

Zatímco Dostál je v Račicích už několik dní a ladí formu přímo na místě, pětinásobný mistr Evropy na pětistovce kanoista Martin Fuksa trávil po návratu ze soustředění v bulharském Belmekenu co nejvíc času doma v Nymburce. „Jel jsem do Račic až v úterý na večeři, včera jsem si dal rozjetí před závodem a dnes na to vletím,“ nastínil strategii Fuksa. I on přiznal, že by ho potěšila pódiová umístění.

AMBICE NA NOVÉ TRATI MÁ I NOVÝ ČTYŘKAJAK

Vedle zmiňovaných Dostála a Fuksy má velké ambice rovněž český čtyřkajak. „Silní budou Němci, Španělé a úřadující evropští šampioni z Maďarska. Bude to strašně těžké,“ upozornil zkušený Jan Štěrba. „Ale kromě Němců jsou všichni k poražení. Budeme se snažit prodat všechnu dřinu, kterou jsme podstoupili,“ doplnil ho kolega z posádky Radek Šlouf. Spolu s nimi budou v nově složené sestavě a nové kratší trati o úspěch usilovat Jakub Špicar a Daniel Havel.

NA STARTU JE 1200 ZÁVODNÍKŮ ZE 70 ZEMÍ

Česko bude reprezentovat 33 závodníků a závodnic. „Největší výpravu tady má Německo. Celkem se představí 1 200 závodníků ze sedmdesáti zemí všech kontinentů světa,“ upřesnil čísla Michal Kurfirst, ředitel račické Labe arény.

„Domácí šampionát je něco extra, budu tady mít rodinu, kamarády i známé. Snad se nám povede,“ dodal natěšený Radek Šlouf.

Domácí želízka v ohni
C1 – 500 metrů: Martin Fuksa
C1 – 1000 metrů: Martin Fuksa
K1 – 500 metrů: Josef Dostál
K1 – 1000 metrů: Josef Dostál
K4 – 500 metrů: Jakub Špicar, Daniel Havel, Jan Štěrba, Radek Šlouf

Tak vypadá v račické Labe aréně život dva dny před zahájením mistrovství světa.
FOTO: Račice počítají vysoká čísla. Lesk mají MS dát medaile