Slavoj Litoměřice měl na závodech také své želízko v ohni, v podobě Michala Čupra. S Michalem pod Ještěd vyrazili také Tomáš Krajsa, Jiří Bodó, junior Vojta Salač a kadet Jan Stehlík.

Liberecký kordový turnaj má vždy kvalitní obsazení a nejinak tomu bylo i v sobotu. Vedle Čupra se na planši představili nejlepší šermíři Česka. Jiří Beran, Martin Čapek a Julian Seidl z SC Praha, Ondra Habarta z Uherského Hradiště, nebo Richard Pokorný z USK Praha.

V základní skupině se Čupr rozhýbával a byl jedním z osmi šermířů z 62 členného startovního pole, kteří nepoznali hořkost porážky. Do eliminace se probojoval jako nasazená dvojka a čekal na svého soupeře z duelu Jakeš – Adamovič.

Teplického veterána Jakeše dejvický mladík Adamovič s přehledem porazil, a tak svěřenec Radka Trohaře mohl zkřížit svůj kord se slavojským mistrem. Čupr nenechal nic náhodě. Zvítězil a přes Stanislava Jambora se dostal mezi posledních osm. Mezi poslední čtyři závodníky stál Čuprovi v cestě Alexandr Ivančo z Ústí nad Labem. Ivančo, jako bývalý pětibojař, je vyznavač rychlých šermířských akcí, se kterými si ale Čupr umí poradit.

V úvodu si udělal slušný náskok a svého soupeře s přehledem porazil poměrem zásahů 15:5. Jedinou prohru turnaje si Čupr vybral v boji o finále s reprezentantem Martinem Čapkem. „Zápas to byl podivný, obvykle útočnější Čapek se stáhl do ulity a čekal na mé pokusy o zásah," kvitoval své šance Čupr.

Na úvod rozhodčí potrestal oba šermíře za údajnou patnáctivteřinovou nebojovnost posunutím zápasu do druhé třetiny. Čapek využíval svého mírného náskoku a dokázal vykrývat útoky litoměřického šermíře. Konečným výsledkem 12:15 Čupr vybojoval další žebříčkovou medaili, tentokrát bronzovou.

Tomáš Krajsa se dostal do šestnáctky a skončil 15., když se mu podařilo porazit mladého pražského juniora Pavla Kulta. Vojtěch Salač si poradil s levorukým veteránem Valkovičem 15:8. Salač skončil nakonec 23.

Jan Stehlík by nejraději na své víkendové představení v Liberci zapomněl. Nechal se vyřadit Matyášem Bryknerem, nad kterým vedl už 7:1. Díky této lekci, že soustředění je nezbytné udržet celý zápas, obsadil 41. místo. Veterán Jiří Bodó skončil 46.
Odpoledne se na libereckých planších představily seniorky. Litoměřický šerm reprezentovala pouze kadetka Kateřina Došková. Letošní úspěšná účastnice mistrovství světa a Evropy, se vrhla na své soupeřky jako lvice. Po základních skupinách figurovala na třetím místě.

V eliminaci si poradila s Markétou Sehnalovou a o postup mezi poslední čtyři účastnice svedla boj s Michaelou Pěchovovou. Seniorská šermířka USK Praha nakonec těsně zvítězila 15:12 a Došková skončila na výborném pátém místě.

Celá sezona se pomalu blíží ke svému vrcholu. Šermíře Slavoje čekají finálové turnaje MČR. Výjimečnou sezonu, ve které opakovaně získala nejvyšší vavříny v soutěži kadetek i juniorek, prožívá Kateřina Došková. Medailové ambice mají kadeti Strnad, Oplt a Stehlík a junior Vojtěch Salač. Michal Čupr by po loňských zraněních také rád potvrdil svou pozici české šermířské špičky.

Do pořadí mezi nejlepší mohou promluvit také další svěřenci trenéra Jiřího Suchého od minižáků až po veterány. Zkrátka, když se někde na planších objeví barvy Slavoje, musí s nimi soupeři počítat.

Jaroslav Stehlík