Přibližně tak vypadá jen velmi stručná charakteristika letošního ročníku stále oblíbenějšího mezinárodního závodu dvojic na horských kolech s názvem 4 Islands, který se uskutečnil na Kvarnerské riviéře v Chorvatsku, a jehož se vedle dalších tří stovek družstev zúčastnil i Czech Ro-Ma Team reprezentující Litoměřicko.

Barvy tohoto uskupení společně hájili cyklisté Roman Štěrba (CK Lovosice) a Marek Bušek (BTT Libochovice). Po předloňském sedmidenním obdobném martýriu, kdy uvedení borci za jeden týden zdárně zdolali alpský hřeben z Německa, přes Rakousko a Švýcarsko až do Itálie – v rámci slavného Craft Transalpu, to byla nyní v relativně kratším časovém úseku jejich další sportovně – poznávací závodní akce.

A nakonec si nevedli v těžké konkurenci dalších bikerů vůbec zle, v závěrečné obtížné etapě na ostrově Lošinj dokonce vybojovali padesátou příčku, což v konečném rankingu značilo umístění v deváté desítce celkového pořadí.

„Byla to sice dřina, ale stálo to za to. Nevěděl jsem, co od toho úplně čekat, ale skutečnost předčila ta očekávání. Navíc zázemí, logistika a přesuny na jachtách tomu dodaly značnou originalitu," komentoval letošní vystoupení Marek Bušek. „Velmi dobře volené lokality, parádní, někdy dost obtížné ježdění, a kvalitní zajištění i servis. Ani výkon nebyl myslím úplně zlý. Užili jsme si to," doplnil Roman Štěrba.

V Evropě i ve světě se podobných závodů, jakým je 4 Islands, pořádá mnoho (mj. nejslavnější Cape Epic v JARu, Crocodile v Austrálii či Amazonia Race v Braziíli). Podle aktuálních informací se i Bušek se Štěrbou chystají v příštím roce na obdobnou aktivitu, kterou by měla být účast ve žhavém etapáku „svaté země". Tím je MTB závod Playtika Epic Israel, na něhož jsou velmi příznivé dosavadní účastnické reference.