Nikým neřízený a prázdný autobus za sebou nechával spoušť v podobě zdemolovaných lamp veřejného osvětlení, odpadkových košů a dopravních značek. Bylo velkým štěstím, že na chodníku, který vede i okolo základní školy a školní družiny, nikdo nešel. K události došlo ve středu večer.

„Vůbec nevím, jak se to mohlo stát. Autobus jsem normálně zaparkoval na zastávce a zabrzdil ho. Poté jsem se šel do nedalekého občerstvení najíst," tvrdil Deníku krátce po nehodě řidič autobusu, který si nepřál být jmenován.

„Přišel a dal si jídlo. Vídám ho tu často. Dokonce si tu před nedávnem s sebou vzal také peníze z autobusu. Říkal, že mu špatně funguje zamykání dveří, tak měl strach, aby mu je někdo nesebral," vzpomněla si Irena z občerstvení s tím, že řidič si jako obyčejně objednal jídlo. „Krátce na to sem vběhl muž a upozornil na rozjetý autobus bez řidiče," dodala s tím, že šofér se okamžitě rozběhl ven za ujíždějícím autobusem.

V tu chvíli už však nikým neovládaný stroj kosil vše, co mu stálo v cestě na pravé straně ulice, a řítil se z kopce.

U nehody zasahovali hasiči i policisté. „Uniklé kapaliny z autobusu jsme posypali sorbentem," poznamenal velitel zásahu úštěckých hasičů. Na místě zasahovali také policisté.

Mluvčí policie Petra Trypesová uvedla, že policie případ nyní šetří jako přestupek. „Přizvali jsme také soudního znalce z oboru silniční dopravy, který zkoumá, zda k havárii nedošlo vlivem technické závady na vozu," uvedla Trypesová s tím, že alkohol byl u řidiče vyloučen dechovou zkouškou.
„Celková škoda je odhadnutá na zhruba 290 tisíc korun," doplnila policejní mluvčí.


Podle vedoucího ústeckého střediska společnosti Busline Václava Müllera je předběžná škoda na autobusu do 100 tisíc korun. „Případ je v šetření policie. Na základě jejich rozhodnutí pak budeme dále postupovat," odpověděl Müller na dotaz, jaký bude další osud řidiče.

Ilustrační foto.
Krajské autobusy vyjedou již v příštím roce