Osmatřicetiletý řidič nákladní soupravy podle dopravních policistů nepřizpůsobil rychlost povaze a stavu vozovky a v zatáčce se kamion převrátil.

Z návěsu se vysypalo velké množství železného šrotu a z proražené nádrže vytekla část nafty. Zbytek hasiči přečerpali do přistavené nádrže a uniklou naftu na vozovce likvidovali pomocí sorbentu. Při nehodě byl řidič lehce zraněn a odvezen rychlou zdravotnickou službou do litoměřické nemocnice. Odbočka byla v době úklidu a vyprošťování kamionu úplně uzavřená.

Téměř ve stejnou dobu vyšla nan jevo další nefativní informace týkající se D8 a její dostavby. Dokončení dálnice D8 může zkomplikovat další žaloba ekologů. ŘSD na úseku od Bílinky do Řehlovic oficiálně staví necelých 14 dní, čekalo totiž na zbývající povolení. Nyní hrozí, že jejich platnost bude zpochybněna.

Podle Radima Tučka, mluvčího lovosické radnice, jejíž stavební úřad stavební povolení vydal, žalobu podal litoměřický aktivista Lubomír Studnička. Ten je známým odpůrcem dálnice. Je zároveň souzený pro vydírání. Je podezřelý, že   po stavebních firmách požadoval pro své sdružení sponzorské dary, jinak hrozil, že bude zdržovat vydání stavebních povolení.

Podle vedoucího lovosického stavebního úřadu Petra Soldona nemá žaloba na jimi vydaná povolení odkladný účinek. „Ovšem v žalobě je tento požadavek uvedený. Jak se k němu soud postaví, nevím, sám má žalobu jen několik hodin," řekl v pondělí Deníku.

Zároveň nevylučuje, že soud může nějakou chybu v rozhodnutí najít. „Věřím, že se nám je podařilo v rozhodnutí odůvodnit. Jen bych dodal, že se námitky netýkají věcného obsahu podkladů, ale procesu jejich vydání," doplnil.

ŘSD přitom stavbu nedokončené části zahájilo jen před několika dny. Pet let práce nemohly pokračovat právě kvůli žalobám ekologů, kteří poukazovali na špatné rozhodování úředníků.

Část trasy z Lovosic do Ústí se začala stavět už v roce 2007, z ní je ale hotový jen 3,7 kilometru dlouhý úsek otevřený před několik dny.

Ten ale měl také problémy se stavebním povolením, protože na něm vyrostl jiný most, než jaký povolovala dokumentace.


Kdy bude dálnice dokončená?

Dostavba 13 kilometrů dlouhého úseku D8 mezi Bílinkou a Řehlovicemi, na který nebyla 5 let povolení, začala před 2 týdny. Termín dokončení stavby je na přelomu let  2014 a  2015, pokud se nevyskytnou komplikace.  Stavbu provádí konsorcium vedené společností Eurovia. ŘSD za stavbu zaplatí kolem 13 miliard korun.