Zpěvačka zkolabovala ve středu na svém koncertu v čáslavském divadle, kde vystupovala s kapelou svého syna Adam Pavlík Band.

Reakce známých osobností na úmrtí Věry Špinarové si přečtěte ZDE.

Zastavilo se jí srdce a ve velmi vážném zdravotním stavu byla transportována vrtulníkem do nemocnice v pražském Motole, kde v neděli 26. března zemřela.

Psali jsme: Věra Špinarová zkolabovala na jevišti v Čáslavi

"Chtěl bych touto cestou poděkovat celému zdravotnickému týmu a lékařům nemocnice v Motole, za péči, kterou mé mamince věnovali. Zároveň chci poděkovat všem fanouškům a přátelům za podporu a účast v této těžké chvíli, kterou já a celá naše rodina prožívá. Termín posledního rozloučení, které bude v Ostravě, bude upřesněn a zveřejněn," uvedl na webu zpěvačky její syn Adam Pavlík.

Přečtěte si: Poslední rozhovor Věry Špinarové pro Deník: Stále miluji živá vystoupení

Zdroj: Youtube

První píseň v patnácti

Věra Špinarová, rodačka z Pohořelic u Brna, kde se narodila 23. prosince 1951, byla obdařena úžasným hlasem. Už jako dítě se s rodiči přestěhovala do Ostravy a v patnácti letech nazpívala svou první píseň Já před tebou klečím.

V jedenadvaceti letech jí vyšlo první album s názvem Andromeda u společnosti Panton. Účinkovala postupně s kapelami Flamingo, Majestic a orchestrem Ivo Pavlíka, což byl její první manžel, s nímž má syna Adama. Později sestavila skupinu Speciál. Jejím druhým manželem se stal v roce 1984 bubeník Vítězslav Vávra, s nímž se ale také po čase rozvedla.

Zdroj: Youtube

V únoru Věra Špinarová oznámila společné turné s Heidi Janků - VĚRA HEIDI TOUR 2017. Deníku při této příležitosti poskytla krátký rozhovor - více zde: Věra Špinarová a Heidi Janků spolu: „Ostravská vlna" zasáhne celou republiku

Jednoho dne se vrátíš

Věra Špinarová po sobě zanechala celou řadu krásných písní, například Meteor lásky, Volej, volej, Music box, Bílá jawa 250, Raketou na Mars nebo Měj mě rád a mnoho dalších. Jejím největším hitem je už řadu let melodie z filmu Tenkrát na západě s českým textem Zbyška Malého, tedy píseň Jednoho dne se vrátíš.

„To byl velký dramaturgický počin Iva Pavlíka. Pamatuji si, že tuto Morriconeho melodii z filmu Tenkrát na Západě vybral právě on, ale byla bez textu. Spolupracoval se Zbyškem Malým, který napsal úžasně nadčasový text, vpravdě básnický, jenž evokuje radost, smutek a další poetické záležitosti. K úspěchu nahrávky samozřejmě pomohl Ostravský rozhlasový orchestr a hudební aranžmá Drahoslava Volejníčka. Je zajímavé, že tato písnička byla dlouho natočená, nikdo si ji nevšiml. Až v televizním pořadu Ring volný se mě režisér František Polák zeptal, jestli nemám nějakou pomalou písničku. A když to v televizi zaznělo, jako by se národ zbláznil, stala se píseň velkým hitem, z čehož mám pochopitelně radost," svěřila se Věra Špinarová v exkluzívním rozhovoru pro Deník u příležitosti svých pětašedesátin vloni v prosinci.

Spjatá s Ostravou

„Jsem s Ostravou tak neodmyslitelně spjatá, že vlastně nikoho ani nenapadne, že bych mohla být odjinud," tvrdila zpěvačka. Do Ostravy jsem se dostala s rodiči v sedmi letech, kdy tam tatínek odešel jako horník za prací… Celý můj další život a hudební kariéra jsou spojeny bezmála výhradně s Ostravou," řekla v minulosti Deníku zpěvačka.

V rozhovoru pro Deník před několika lety také zavzpomínala nejen na začátky své kariéry, či své největší hity, ale odpověděla také na otázky z osobního života - více zde: Věra Špinarová slaví šedesátiny.

Božský hlas

Věra Špinarova účinkovala na profesionální hudební scéně téměř půl století. Na otázku Deníku, zda přemýšlela někdy o tom, kde získala tak obrovský hlasový fond, který jí záviděly mnohé operní pěvkyně, před časem odpověděla:

„Sama si kladu mnohdy tuto otázku, vždyť mám menší postavu a s altovým projevem a velkým hlasovým rozsahem jsem nikdy pořádně neuměla hospodařit… Právě v ostravském rozhlase se mi moc v tomto směru věnovali," odpověděla tehdy umělkyně.

Její blízcí

Ve výše zmíněném rozhovoru zazněla rovněž otázka na které přátele či kolegy a kolegyně z branže ráda vzpomíná.

„Nikdy jsem neměla nějak moc široký okruh spolupracovníků. Pokud jde o hudbu, tak pěkné písničky mi napsali například Ivo Pavlík a Andonis Civopulos, a pokud jde o textaře, protože jsem zpívala a zpívám i hodně převzatých zahraničních melodií, tak nesmím zapomenout na Vladimíra Čorta a Pavla Vrbu, s nímž jsme se měli hodně rádi, napsali mi úžasné texty. Výborný je Petr Šiška, Jiřina Fikejzová mi věnovala jeden krásný text v albu Stíny výsluní. Jaroslav Wykrent mi napsal také úžasné věci. Jsem nešťastná z toho, že už Pavel Vrba mezi námi není, který chtěl ještě pro mě něco nového vytvořit… Dobře píše Lešek Wronka, ale také nesmím zapomenout na svého syna Adama," odpověděla tenkrát Věra Špinarová.

Patřila ke stálicím naší rockové i populární hudby a pro svůj nenapodobitelný sytý hlas i pro temperamentní a vitální vystupování na koncertech se stala jednou z nejoblíbenějších našich zpěvaček. Ve Věře Špinarové odešla velká osobnost naší hudební scény. A je nám to moc a moc líto.