Dlouhodobě se zajímá o literární historii s důrazem na 19. století. V říjnu 2011 debutovala první samostatnou knihou Spisovatelky a Erós o významných ženských osobnostech 19. a 20. století. Při besedě uvedla, že se jí absolutně nelíbil titul, který bohužel nemohla ovlivnit.

V roce 2012 jí vyšla druhá kniha Utajené životy slavných Čechů a na jaře 2013 povídková kniha s názvem Na nevěru se neumírá o mezilidských vztazích. V současnosti se věnuje literární tvorbě, přednáškové činnosti a volnočasové pedagogice. Na besedy častěji jezdí na Moravu a má ráda pobyty na Vysočině.

Mezi vydané knihy se jí vloudila i sci-fi knížka pro mládež V průšvihu. Poslední knihou, která jí vyšla v roce 2015, je publikace Lásky Boženy Němcové.

Beseda a autorské čtení v Lovosicích se týkaly knížky Utajené životy slavných Češek. Autorce „historií skoro detektivních" (pan Ivanov mi promine) jsem položila několik dotazů k její tvorbě.

Jak si své hrdinky potažmo hrdiny vybíráte? Uvedla jste, že nejprve váš zájem vzbudila Božena Němcová a pak že to šlo samospádem…

Hrdinky a hrdiny si vybírám podle jednoduchého kritéria jejich osobnost mě musí nějak zaujmout. A přiznám se, že toto zaujetí je často především v profesní oblasti, nevybírám si je podle složitosti jejich soukromého života. Nicméně určitě platí, že čím zajímavější umělecká, či jinak významná pracovní dráha, tím obvykle i barvitější osud. Netvrdila bych však, že po Boženě Němcové to šlo všechno samospádem, spíše jsem díky ní poznala řadu osobností, které mě něčím upoutaly, a několik z nich se pak objevilo v mých knihách.

Městská knihovna přivítala 30. září na besedu další českou spisovatelku. Martina Bittnerová je autorkou povídek a popularizačních článků o významných českých osobnostech minulosti.

Která z osobností, o kterých už jste psala, je vám nejbližší?

Na to se obtížně odpovídá, tím, že jsem tyto osobnosti poměrně důvěrně poznala, je považuji všechny za nějak blízké. Ale ke komu se ráda vnitřně vracím a koho si opravdu hodně vážím, je Karolina Světlá. Sbližuje nás asi i to, že já stejně jako ona raději konám, než o věcech zbytečně mluvím stále dokola.

Jak se dostáváte k podkladům pro jednotlivé medailonky?

Stručně řečeno, obtížně a složitě. Bohužel ne všechny instituce jsou dostatečně nápomocné. Každopádně využívám dobovou literaturu i tisk, archivní materiály a vše, kde najdu potřebné a hledané informace. Bez znalosti věci bych nemohla ani začít psát.

Co připravujete do budoucna?

Aktuálně mám dokončenou knihu povídek o tchyních. Rozhodla jsem se ji vydat sama a nyní prostřednictvím kampaně na knizni-starter.cz hledám předplatitele, tudíž kdyby se nějaký čtenář chtěl také zapojit, budu ráda. Každý příspěvek může dopomoci dovést tento projekt do cíle. V příštím roce by mi pak měla vyjít historická novela a mám už v hlavě plán na další knihu, ale zatím se jen formuje. Teď na podzim mám velké množství přednášek a besed nejen v knihovnách, ale i přímo ve školách, a tak se k psaní zřejmě dostanu až v zimě.

Eva Hozmanová