Tango, salsa či samba. To si většina lidí představí za hudbou latinskoamerického původu. Chilan, který žije v Litoměřicích, však hraje hlavně evropskou klasiku. Její hodinovou porci nabídne Gaston Etchegoyen dnes, v pátek 16. listopadu, v sále 27 hudebního oddělení základní umělecké školy v Masarykově ulici od 17 hodin. Na koncertu pro žáky a učitele školy vítá i veřejnost, vstup je zdarma.

Před dnešním vystoupením je pianista jako obvykle trochu nervózní, ale nebojí se. „Protože hraji a vystupuji už hodně let, dokážu to kontrolovat,“ řekl. Když na to prý přijde, umí si to i vychutnat.

Těm, kteří na koncert dorazí, zahraje skladby z Bachova Italského koncertu, Beethovenovy Apassionaty a Debussyho Rytiny.

17. listopad. Výročí sametové revoluce. Ilustrační foto.
Tipy na víkend: Lákadla pro milovníky vína a listopadová pocta demokracii

Stejné skladby Gaston odehraje i 5. prosince v koncertní síni sv. Jiří v rodném Santiagu de Chile. „Společně se svým otcem tam oslavíme narozeniny, máme je ve stejný den,“ ozřejmil hlavní důvod cesty přes oceán, která potrvá dva týdny. „Koncert v Chile jsem měl vlastně naplánován nejdřív.“ Až pak ho napadlo oslovit ZUŠ, kam na klavír vodí dcery, jestli by nepřivítala uvedení pilovaných skladeb i v Litoměřicích.

Ředitelka ZUŠ jeho nápad kvitovala s nadšením. „Máme velké klavírní oddělení, jeho koncert naše žáky určitě obohatí. A samozřejmě ho chceme podpořit i jako umělce. Je to osobitý klavírista,“ řekla Dominika Valešková. V ZUŠ ostatně Gaston nerozezní křídlo poprvé.

Romantické chvíle na Radobýlu

Koncert tu měl už v roce 2004, kdy z USA, kde tehdy pobýval, přijel se svou partnerkou z Litoměřic, aby se na Radobýlu vzali. Pak se oba dva opět vrátili do Států, kde Gaston Etchegoyen dokončil doktorát ze hry na klavír, a do Litoměřic se opět přesunuli před 9 lety, zatím natrvalo. Živí se tu jako učitel jazyků, hlavně na Masarykově základní škole. Klavír, který má doma, ale nenechá v klidu ani jeden den. „Když mám volno, cvičím třeba šest hodin,“ řekl. Začal s tím už v dětství v Chile.

Gastonovu tvorbu dobře zná absolventka Pražské konzervatoře a zakladatelka Terezínského varhanního festivalu Michaela Fišerová, která žije v Terezíně a učí na ZUŠ v Litoměřicích. „Je to temperamentní, technicky suverénní klavírista s obrovským citem pro hloubku skladby,“ popsala s tím, že evropská klavírní díla interpretuje bravurně.

Horní nádraží v Litoměřicích prošlo velkou opravou
Zrekonstruované horní nádraží v Litoměřicích je druhé nejkrásnější v republice

Gaston Etchegoyen tři roky doprovázel na klavír chlapecký sbor Páni kluci. Místní si ho pamatují i z loňského vystoupení v Divadle K. H. Máchy pro Hospic sv. Štěpána. „Přišlo hodně lidí. Na hospic jsme vydělali asi 15 tisíc,“ pochlubil se. Předchozí koncert měl v divadle v červnu. „To nebyl dobrý nápad. Lidé nechtějí být v létě někde zavření. Podzim nebo zima je pro pořádání recitálu daleko vhodnější,“ zmínil.

Nejbližším dalším pořadem ZUŠ pro veřejnost bude koncert žáků různých hudebních oborů příští čtvrtek 22. listopadu v divadle.