Svou již 17. sezonu zahájilo Docela velké divadlo Litvínov (DVD) netradičně. Bylo to v kanadském městě Ottawa. „Na pozvání prezidenta české krajanské asociace Ladislava Kubáta jsme zde 7. srpna odehráli svou osm let starou úsměvnou inscenaci slavného baletu Labutí jezero. Zahájili jsme tak své americké turné," ohlédla se Jana Galinová, dramaturgyně, autorka představení i herečka DVD.

„V Kanadě jsme odehráli pět představení. Kromě jiného také ve francouzské části Kanady v Quebecku a na mezinárodním festivalu divadel v Almonte (mimochodem rodiště „vynálezce" basketbalu). Hosty obou představení v Ottawě byli i český a slovenský velvyslanec, od nichž se divadlu dostalo cenného uznání," oprávněně se Deníku s radostí v hlase chlubí Jana Galinová.

Přes hraniční přechod na slavných Niagarských vodopádech pokračovalo Docela velké divadlo do USA. Státům zahrálo v Chicagu a v New Yorku další čtyři představení. Vedle Labutího jezera, určeného především americkým divákům, jsme přivezli českým a slovenským krajanům představení sestavené z českých písniček.

„Za představení a workshop v Českém domě v New Yorku, který si Češi v roce 1897 postavili na východním Manhattanu na 73. ulici, ale také za své písničkové představení v Bohemian Hall v Astorii v Queens (objekt rovněž postavili Češi, ale „až" v roce 1922), jsme sklidili bouřlivé ovace," ráda vzpomíná dramaturgyně na tyto nezapomenutelné chvíle.

V Chicagu, ve slavné restauraci a kulturním centru Klas na Čermákově ulici, kam rád chodil hrát karty Al Capone (Čermák byl významný chicagský starosta českého původu, Klas byl americký podnikatel českého původu, který veškeré dřevo na stavbu svého kulturního centra přivezl z Čech; Alphonso „Al" Capone byl nebezpečný chicagský gangster), sklidily hry DVD ovace stojících diváků. „To je pro herce ta největší odměna. I když k zahození nebyl ani pravý americký steak, který na nás po představení čekal," uvedla Jana Galinová.

DVD na americkém kontinentu hostovalo díky Ústeckému kraji a firmě Litvínovská uhelná, které Docela velké divadlo s městem Litvínov dlouhodobě podporují.