Pověstné jsou hry i pěkné benefiční festivaly, které Hynkové každý rok pořádají ve prospěch Centra pro náhradní rodinnou péči.

COŽE, SEX CULOMETS?

Často měníte názvy. Proč?
Lukáš: My je neměníme, jen lidi si je často pletou s názvy divadla. Jsme od začátku Sex Culomets jako Sex Pistols. Ale už je to asi jedno, že i to k tomu patří. Celá myšlenka je v tom, že to má být hodně ujetý a chaos.

Hynkovo hravé divadlo je jiné?
To je naše hlavní divadlo. My jsme jeho punková odnož, protože v Hynkově divadle hrajeme i normální hry. Sex Culomets jsme si vymysleli, abysme mohli blbnout. Já to původně nechtěl spojovat, abysme nekazili renomé Hynkova hravého, který občas vyhrává i festivaly. My asi nic nevyhrajeme, a zas nemůžeme nikde prohrát. Mně jde o to, aby to bylo připsaný lidem, kteří to vymysleli. A když někdo řekne „je to blbý", já na to: „A co, je to punk".

Jak vznikla hra o Hanzelkovi a Zikmundovi? Souvisí s předloňskou euforií okolo filmu o nich?
To ne, naše hra je starší, než polodokumentární film Století Miroslava Zikmunda. To je totiž hra na zakázku. Africký festival Dun Dun, který se koná v Litoměřicích, oslovil Hynkovo hravé divadlo, že chce hru motivovanou Afrikou. Jenže se k tomu nikdo neměl, tak to vzniklo strašně narychlo. Napsal jsem to za 20 minut a řekl si, že to bude spíš sedět těm Sex Culomets. Že to bude road movie, že tam vypíchneme nějaké problémy, který Afriku trápí, ale zároveň si z toho udělat srandu, zlehčím to. Mysleli jsme si, že to zahrajeme jen jednou, tak to prostě máme. A najednou to hrajeme pošesté a ne naposledy.

Souvisí s vaší hrou oba filmy o Krejčířovi?
I ty vznikly potom, my všechno vymysleli dřív. (smích) To je o tom, co si člověk vybaví. Krejčíř mi byl vždy trnem v oku, ona to má být taková pozitivní konstruktivní satira.

KOZA K ZAPŮJČENÍ

Ovšem z publika si děláte legraci ještě než začnete hrát, když děláte konkurz na kozu.
Je to tak. Ale tyto věci dál vznikají, proto ještě pořád tvrdíme, že to je částečná improvizace. Tyto věci vznikají za chodu. Kozu, kterou vezeme africké rodině, jsme původně měli. Ale zjistili jsme, že je složitý ty lidi v divadle udržet, tak jsme si řekli, že ji mít nemusíme. Jednoho dne jsme si řekli, že třeba nepřijede ani Zikmund, tak tam budu před lidmi se svou židlí sám.

Jaký fór z té hry ti připadá geniální? A proč?
Fíla: Mně se na tom líbí, jak všechno do sebe zapadá. A nejlepší jsou fóry, které se vymyslí přímo na scéně. Improvizace je na tom to nejlepší, protože se bavíme hlavně my. Aby se bavil divák, je super, ale když se bavíme my, je to ještě lepší.

Takže se občas může stát, že ani nevíte, jak se jmenuje to batole, které vám na place hraje chudinku děcko na pískovišti v diamantovém dole? Které Krejčíř že malé děti v Africe vykořisťuje?
Jakub: Jedno dítě víme, to je malej Fíla. Ale občas se tam naskytne i jiný děcko. To mi vůbec nevadí, taková improvizace je v pořádku.

Co tobě připadá na téhle komedii geniálního?
Jakub: Já to mám asi stejný, jako Fíla. Chceme se bavit my a jestli to pobaví i další lidi, to už je přidaná hodnota. Dnes na Žafestu, tam někdo položil dítě, to bylo skvělý. A Roman na to fajn zareagoval, začal hrát s ním. Tak by to mělo vypadat, prostě improvizace.

Co čeká divadlo Sex Culomets? To Hynkovo soutěže vyhrává, Kulomeťáci snad nechtějí? Takové ambice u Hanzelky a Zikmunda nemá?
Fíla: To asi ne, osobně divadelní soutěže nemám vůbec rád. Poslouchat tam ten rozbor, kdy během hodiny na člověku zkritizujou úplně všechno, to není úplně příjemný. A vůbec si nedovedu představit, co by nám lidi, kteří to divadlo dělají profesionálně, říkali na tohle. „Tak čím mám začít…?"

Není to ale jen skromnost?
Já bych do toho ani nešel, podle mě se nás Hanzelka a Zikmund do divadla úplně nehodí. Kdybysme s tímhle vylezli v nějakém kamenném divadle v rámci přehlídky, byli by z toho zmatení i diváci. A asi by nám tam ani nedovolili kouřit a pít alkohol. Máme totiž soubor dogmat, která musíme dodržet. Tak třeba nesmíme hrát úplně střízliví.

MilešOFFest 2016 0. ročník hudebně-divadelního festiválku na pohodu, Rybářská bašta Velemín pod Milešovkou, sobota 27. 8., 14.00 - 24.00
14.00 DJ Stoody (UL), 15.00 Will Eifell (UL), 15.30 Algaes (Praguére), 16.00 Fridrich & Fridrich (UL/Lovosice), 17.00 Hynkovo hravé divadlo (LT), na louce: Poslední cesta Zikmunda & Hanzelky do Afriky, 18.00 Hambaeros (TP/UL) Kytička/zpěv, Waser /klávesy & Fabio/cajon, 19.00 Brajgl (UL) punk 20.00 Tom77 (punk), 21.00 Toscas (LT) ska, 22.00 Hectic (UL/DC) rap/metal s DJ Stoodym, 23.00 Vysmátej kouř (UL) houpavý reggae, 24.00 00.30 Will Eifell