GLOSA HANY LANGROVÉ

O konstruktivní kritice, nahých fotkách, etiketě a mužnosti

Kulturní redaktorka Hana Langrová.Zdroj: archivPosledního čtvrt roku se vždy těším na redakční poštu. Chodí mi totiž do kanceláře „po staru" dopisy od čtenářů. Přišlo jich už asi dvacet. Emailem nic! Zvláštní. Většina reakcí je rozhořčených, jiné zase oslavují chlapeckou a pánskou mužnost různou formou. Přišly amatérské i umělecké fotografie, ilustrace i kreslené vtipy, a dokonce i básně.

Proud dopisů spustil rozhovor s odborníkem na etiketu Ladislavem Špačkem, který posléze přijel na přednášku Cavalier klub do libereckého Babylonu, kde o etiketě i módě velmi vtipně a zábavně hovořil. Zaslouží si respekt, že umí tuto nudnou a fádní oblast posluchačům přiblížit zajímavou a legrační formou.

Samozřejmě tuším, že jde z části i o cílenou kampaň a recesi. Několik dam se domluvilo, že mi bude psát. Ale jsem ráda, že tomu tak je. Etiketa i styl v českých zemích od první republiky velmi upadá. Lidé už zásady slušného chování, natož oblékání, většinou ignorují, a když se někde strhne diskuze na toto téma, je to určitě ku prospěchu. A navíc je to zábavné a člověk se i zasměje.

Děkuji dámám i pánům, že mi posílají nejrůznější oslavné dokumenty mužných chlapců i pánů a přejí si jejich uveřejnění. Nicméně nahé muže nechám v propadlišti šuplíku mého pracovního stolu. Ty uveřejnit nemohu.

Trošku mě mrzí některé „agresivní" útoky na mistra Špačka, protože si ho velmi vážím a nikdo v naší zemi nerozumí slušnému chování a etiketě lépe než on. To, že dělal poradce prezidentovi a vydal nesčetně publikací, hovoří za vše. Hlavně plodná diskuze a konstruktivní kritika se obejdou bez napadání a vulgarismů.

Jinak čtenářům velmi děkuji za reakce, ty novináře vždy potěší, ať už jsou pozitivní nebo negativní. Odezva je důležitá… Budu se těšit na vaše další psaní.

PS: Také mám oblibu v mužných tmavých typech!

Ladislav Špaček proti chlupatým nohám nic nemá

Odpůrci etikety často tvrdí, že je zastaralá a nepružná. Pokud se ale zamyslíme, v čem chodili naši předkové před více jak padesáti lety, budeme hodně překvapeni. Etiketa totiž lidem stále ustupuje a mění se.

Kvůli dopisům od čtenářů jsme Ladislava Špačka znovu oslovili a zeptali se ho, zdalipak má opravdu takový problém s chlupatými nohami a mužností u pánů nebo je to jinak a jeho výtku si jen dopisovatelé špatně vyložili.

„Už teď jsme hodně slevili a já jsem tu od toho, abych upozorňoval na ty nejhorší výstřednosti, které jsou již neúnosné. Míra vkusu prudce klesá," podotkl Ladislav Špaček.

Při otázce, zda má něco proti chlupatým nohám, se od srdce zasmál. Odpověděl, že rozhodně ne a dokonce chápe, že ženy tento typ mužnosti přitahuje.

DO PŮL TĚLA V TRAMVAJI

„Akorát si myslím, že když se na vás v tramvaji tlačí muž s chlupatou hrudí do půl těla svlečený ve třicetistupňovém vedru, nic sexy na tom není. Tílka, šortky a holá hruď patří na plovárnu či na dovolenou," vymezil se mr. Etiketa.

„Dnes je velký nešvar, že muži absolvují celý den v mikině a džínách. Jdou do práce, na návštěvu, do kina, do restaurace, někteří i do divadla," posteskl si Ladislav Špaček.

Dříve si prý naši dědečkové oblékli oděv do kanceláře, doma se převlékli do outfitu, ve kterém šli s babičkou na procházku. Jinak se oblékli, když šli do divadla nebo do restaurace. V neděli na vycházku do lesa se oblékli také odlišně.

„To, že se muži dnes ani neobtěžují převléknout, je důkaz lenosti, nezájmu a nevšímavosti vůči svému okolí," vysvětluje odborník na etiketu.

Ve světě to ale není o moc lepší.

„Minulý týden jsem byl ve vyhlášené vídeňské cukrárně, kam se dříve chodilo v obleku… Dnes tam seděli nad dortíkem upocení turisté a nebyl to příjemný pohled," dodal Ladislav Špaček.

Kraťasy nedovolil ani Václavu Havlovi

MR. ETIKETA. Ladislav Špaček v Česku platí za odborníka přes společenské chování a etiketu. Vydává knihy a točí televizní pořad.Zdroj: ladislavspacek.czVzpomenete si na nějakou vtipnou historku týkající se etikety z dob, kdy jste dělal poradce Václava Havla?

Na moc vtipných historek z Hradu si nevzpomínám. Neděla se tam zásadní faux pas. Mohu vám vyprávět historku, kterou jsem napsal do své knihy Deset let s Václavem Havlem. Drtivá většina ji nečetla. Byli jsme v Brazílii na Amazonce v Manaus a bylo neuvěřitelné vedro. Ve stínu bylo 45 stupňů a stoprocentní vlhkost. Čekal jsem na svého prezidenta před šatnou v jeho apartmá. Když vyšel ven, tak měl na sobě košili a šortky, ze kterých mu koukaly chlupaté nohy. Zasmál jsem se: „Co to je tohleto?" a on odvětil: „Vždyť je hrozné horko." Zeptal jsem se ho, jak to s tím souvisí. „Od kolika stupňů přestáváte být prezident? Jako, že od třiceti stupňů už nejste? Takže šup šup zpátky, převlíct!". To je samozřejmě ukázka toho, jak musí fungovat člověk, který má odpovědnost být nablízku významnému ústavnímu činiteli. Kolikrát se dnes stane, že hlava státu má košili s krátkým rukávem.

DOPISY OD ČTENÁŘŮ

Jsme hrdý na klukovskou krásu. Nehanob nás!

Špačku s mozkem Špačka,

chceme tě ujistit, že jsi nás těma kecama vo mužskejch nohách notně naštval. Jsme hrdý na svou klukovskou krásu a ty nás budeš takhle hanobit?

…(Vynechali jsme vulgarismy, pozn.red.)…

Proč se schováváš za ženský, Máme už zkušenost, že se chlupatý nohy holkám líběj, a proto po nás právě letěj.

… (opět dlouhé vulgarismy)

Znova vopakujeme, že holkám se líbíme a chtějí, abysme chodili v minikraťasech, aby naše hodně štíhlý, šlachovitý a pořádně CHLUPATÝ nohy do O byly celý vidět.

Tak čau ubožáku

Naštvaný mladý bohatě chlupatý hrdý krasavec ze Žatce.


Chlupaté nohy obdivujeme

Pane,

jednoznačně s vámi nesouhlasím. Myslíte si to špatně. My ženy chlupaté nohy obdivujeme, moc se námi líbí.

Zdravím z Loun

Zdena Bartáková


Našeho medvídka příroda v tomto směru obdařila

Vážený pane,

jsme rodiče šestnáctiletého kouzelného medvídka Reného, kterého příroda v tomto raném věku obdařila překrásně chlupatýma nohama, na které je hrdý on i my.

Když vyjde v minišortkách, dívky ho obdivují a obtěžují tak, že je musíme doslova odhánět.

A vy, pane Špačku,

místo abyste tuto mužnou krásu ocenil a řekl mládencům, že jsou krásní a přitažliví, je urážíte. Styďte se. Co vy můžete s těmito názory, bez elementárních znalostí anatomie a zásad estetiky mluvit o etiketě?!

Nedeformujte, prosím Vás, estetické cítění mladých lidí. Brojíte doslova proti přírodě.

Znovu prosíme zmlkněte a své nenormální domněnky si nechte pro sebe.

Protože jsme slušní lidé, tak:

s pozravem

Ing. Jana a dr. Václav K. z Černčic u Loun.


Líbí se mi štíhlost a hranatost

Vážená redakce, vážená paní redaktorko a především vážený pane Špačku,

velice jste mne rozčílil svými názory na oblékání, přezouvání, ale především na mužskou krásu. Jsem sice starší žena, ale mladou mužskou krásu velice oceňuji, ráda se na mladíky v šortkách dívám a obdivuji je. Jedním z mužských znaků vedle štíhlosti a hranatosti je přeci výrazná chlupatost, hlavně právě na nohou. Říkáte na dotaz, co dál ještě ženám vadí na mužích, že si myslíte ta chlupatá lýtka. Je ovšem otázkou, jestli vůbec myslíte?! Nechcete taky, aby ryby měly peří? Tak abyste věděl, že se kardinálně pletete, nám ženám se co nejvíce chlupaté mužské nohy převelice líbí. Je to symbol muže! Proto prosím, abyste své nepodložené názory na mužskou krásu korigoval. A redakci ujišťuji, že jsem zhnusena intimními inzeráty a teď zase Vámi, pane Špačku. Když dáváte prostor urážkám a pochybným postojům, prosím, abyste otiskli i můj názor

V úctě

prof. Marta Novotná z Mostu


Dvoupólnost lidského těla

Vážený pane L. Špačku,

Jako lékař, etik a silně esteticky vnímající člověk nemohu mlčet k Vašim názorům.

Mohou souhlasit, že by nebylo vhodné, aby pan president V. Havel vystoupil na oficiální akci v šortkách. Nicméně mimo protokol proč ne?! A co by mu asi tak mělo z šortek koukat, než mužně chlupaté nohy?

Dále jsem přesvědčen, že o ženské psychice, přirozených názorech žen a jejich estetickém cítění toho asi mnoho nevíte. Především uznáváte vůbec, že existuje nějaká dvoupólnost lidské krásy s tím, že ony antipóly se přirozeně přitahují a obdivují? Žena, schematicky jako trojúhelník na základně, oblá a hladká, muž, jako trojúhelník na vrcholu, hranatý, šlachovitý a chlupatý, především právě na nohou. Nebo snad chcete tvrdit, že ženské nohy mají být chlupaté a mužské odporně, zženštile hladké? Hluboce se mýlíte.

redakčně kráceno

Dovoluji si Vám doporučit, vážený L. Š., abyste se konečně vzpamatoval a nevtloukal lidem do hlavy v estetické oblasti takové patologické názory. Nebuďte trapný a směšný dohromady.

MUDr. Václav Štafl


BÁSEŇ NAKONEC

Jinošské nohy

Jsou krásné jako tenké věže minaretů

a vznešené jak bájné luky olympijských střelců

a ještě krásnější

když v rytmu tance stkví se pevnost jejich tvarů

a svižným krokem spěchají mi vstříc,

když hýří hrou všech pružných šlach i svalů

a v ústí jejich skloněna je líc…

Jak šťasten, kdo smí nalézt jejich půvab,

kdo zmámen směl být bosou nádherou.

Jak magnetu sil, vždy lákána dolů,

já líbat chci i šlépěj ztracenou…

Jsou krásné jako tenké věže minaretů

a vznešené jak bájné luky olympijských střelců

a ještě krásnější,

vždyť vaše jsou.

Jak ráda bych se probírala něžně v jejich bujném houští…