Skládal hudbu pro Ypsilonku, pro Národní divadlo, Realistické divadlo, Činoherní studio v Ústí nad Labem i k několika filmům. Se svou dvanáctistrunkou natočil již čtyři úspěšná alba: Recitál, Šílenec, Bouda a Sbírka kiksů.

O svých hudebních začátcích Jiří Schmitzer hovoří takto: „Hudbě jsem se věnoval dřív, než jsem se stal hercem. Ve své době totiž většina kluků hrála v nějaké kapele. DAMU jsem si pak vybral hlavně kvůli tomu, abych se vyhnul dvěma rokům vojenské služby. A navíc na podobných uměleckých školách není matematika.“

Velkou popularitu mu zajistily jeho písničkové recitály, které bývají beznadějně vyprodané. Na koncertech střídá písně pomalé a rychlé, něžné i drsnější, má rád černý humor a nevyhýbá se ani sprostým slovům. Často spojí v jedné skladbě všechny tyto aspekty dohromady. Sám k tomu říká:

„Písničkář musí mít talent a nápady. Zásadní je pro mě momentální inspirace. Jsou tvůrci, kteří dokážou nápady rozpracovávat, vracet se k nim. To ale není můj případ. Když něco nenapíšu hned, už se k tomu nevracím.“

Cyklus koncertů Diví muži na zemi i mimo ni vznikl jako mužský protějšek obdobného projektu Rebelující dámy české hudby.

Oba cykly se konají už několik let v Městské knihovně v Praze a od roku 2010 i v Litoměřicích.

V únoru zaplnili Divadlo K.H. Máchy fanoušci písničkáře a básníka Karla Plíhala a březnu vystoupil ve Velkém sále Domu kultury Vlasta Redl. Na dubnovém koncertu oslaví svůj svátek Jiří Schmitzer a cyklus zakončí začátkem června Ivan Hlas.

V rámci koncertního cyklu  DIVÍ MUŽI NA ZEMI I MIMO NI vystoupí Jiří Schmitzer 24. dubna 2012 v 19:30 hod. ve foyer Domu kultury Litoměřice.