Do zápasu vstoupil lépe Šumperk, který už pětatřicet sekund po úvodním hvizdu vážně ohrozil Pavelkovu klec. Plášek nahrál do pravého kruhu pro vhazování na najíždějícího Miškovského a jeho prudké zakončení musel Pavelka pokrýt vyrážečkou. Po vyloučení Fořta však Stadion nastartoval a Salith si prožil velmi pekelné dvě minuty v oslabení. Kališníci výborně kombinovali a čtveřice draků na ledě často nevěděla, kudy kam. Do největší šance se v přesilové hře dostal Petr Beránek, který se po obdržení kotouče pokusil prostřelit Svobodu mezi betony. Gólman hostí byl však připraven a stav tak zůstal nezměněn.

Litoměřičtí si o chvilku později vyzkoušeli hru v početní výhodě podruhé, avšak tentokrát se hosté ubránili bez větších potíží. I přes dvě nevyužité přesilovky si nakonec domácí důvod k radosti našli – v šestnácté minutě totiž ujel obraně Salithu Martin Procházka, který bekhendovým blafákem překonal bezbranného Svobodu – 1:0. O tři minuty později však potrestal Doležalovo nedovolené bránění Tomáš Fořt a začínalo se znovu od nuly.

Šumperku se povedlo domácí na začátku druhé třetiny zaskočit. V čase 22:19 byl totiž vyloučen domácí Jakub Šulc a odpověď na jeho prohřešek na sebe nenechala dlouho čekat -- po krátké kombinaci se opět trefil Tomáš Fořt. Stadion v průběhu druhé části postupně ztrácel dech a hosté ovládali herní tempo až s nečekanou lehkostí. V šestatřicáté minutě zkompletoval Tomáš Fořt svůj hattrick a kališníkům začínalo téct do bot. Do poslední dvacetiminutovky šli hosté s dvoubrankovým náskokem.

Osmnáct. Přesně tolik střel vyslali v průběhu posledního dějství kališníci na hostujícího gólmana, který za svá záda pustil pouze jedinou. Stadion se celou třetí třetinu snažil do zápasu zasáhnout a urputný tlak se vyplatil – z levého kruhu pro vhazování poslal na Svobodu nechytatelnou střelu Milan Toman a vyrovnání bylo na dosah ruky.

O minutu a tři sekundy později však kališnické naděje na vyrovnání uzemnil nezastavitelný Fořt. Ten úplně sám vybruslil z levého kruhu pro vhazování až před Pavelku a poslal kotouč do malé škvíry mezi Pavelkovým betonem a pravou tyčí – 2:4. Na ledě proudily emoce a chvílemi to nešlo přehlédnout – ve čtyřiapadesáté minutě shodili za svatyní Šumperka rukavice Mikliš s Drtilem a bitka jako vytržená z NHL skončila remízou. Dvě minuty před koncem se kališníci ještě pokusili o hru v šesti, ale nebylo jim to nijak platné. Prázdnou klec netrefil nikdo jiný než Tomáš Fořt.

Litoměřice - Šumperk 2:5

Branky a nahrávky: 16. Procházka (Kalla, Toman), 51. Toman (Jank, Kalla) - 19. Fořt (Milfait, Drtil), 23. Fořt (Milfait, Drtil), 35. Fořt (Holík, Milfait), 52. Fořt (Milfait, Vrdlovec), 59. Fořt (Sedlák). Rozhodčí: Schmejkal - Podrazil, Bosák. Vyloučení: 5:9, navíc Pavlas, Mikliš (oba LTM) a Drtil (SUM) 10 min OT. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 720. Střely na branku: 45:20. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 2:3, 2:5.

HC Stadion Litoměřice: Pavelka (Michajlov) – Toman, Jank, Pavlas, Mikliš, Šulc, Bílek, Piegl – Kalla, Procházka, Horna – Beránek, Nedvídek, Švagrovský – Přeučil, Berger, Doležal – Krátoška, Rousek, Kristl.

Salith Šumperk: Svoboda (Zelenka) – Prokop, Holík, Puzič, Sedlák, Gewiese, Drtil, Bažant, Bail – Milfait, Vrdlovec, Fořt – Staněk, Plášek, Miškovský – Haas, Hlinka, Brunec – Ostřanský, Hroch.

Vojtěch Martinek