Hokejisté prvoligového Stadionu Litoměřice skončili po základní části na osmém místě, i když se většinu sezóny pohybovali do šesté příčky, která ještě zaručovala přímý postup. Jenže svěřenci trenérského dua Jiří Doležal – Daniel Tvrzník nezvládli poslední zápasy, potřebné body neuhráli a museli do předkola, kde vypadli s Benátkami 0:3 na zápasy. I o tom jsme se bavili v šatně Kalich Arény s Danielem Tvrzníkem.

„Sice jsme splnili předsezónní cíl, uhráli nejvyšší počet bodů v základní části za tu dobu, co I. ligu hrajeme, ale díky pokaženému závěru sezónu jako úspěšnou hodnotit nemůžeme. Chyběla nám minuta s Havířovem, kdy nám stačilo vyhrát v normální době, skončili bychom šestí a ten ročník hodnotili asi úplně jinak. Bohužel se nám nepodařilo uhrát v posledních zápasech hlavně doma ty potřebné body.

Kdy se to zlomilo, vždyť tým tři čtvrtiny soutěže šlapal bez problémů?
Je pravda, že tři čtvrtiny byly dobré. Ale tým hrál možná až nad očekávání nás, vedení a asi i fanoušků. Jenže pak měla partnerská Sparta  velkou marodku a už za nás nenastupovali ti hráči, co měli. Hodně zápasů jsme museli odehrát jen na tři pětky. A v tom nahuštěném programu nás to stálo spoustu sil. Navíc nadějně rozehrané zápasy jsme nedotáhli do úspěšného konce. V té poslední části jsme prohráli snad jen s výjimkou Chomutova vždy o gól, inkasovali třeba v power play.

Všechno to tedy byly vyrovnané zápasy, nikdo nás nepřehrával. Bohužel body jsme nedělali. I když nemá cenu si stěžovat na rozhodčí, tak nám také moc nefandili. Hodně důležitých gólů jsme dostávali i po jejich chybách. Posílali jsme stížnosti na komisi, ta nám sice dala vždy za pravdu, potrestala je, ale co z toho?  Ten útlum v závěru byl z nahromaděné únavy, nebo z toho, že se zápasy takhle smolně prohrávaly. Na hráčích už byla i psychická deka. Před koncem roku odešel také Angel Krstev, což se ukázalo jako velké oslabení. Chyběl pak obránce, který by to vzal na sebe, byl konstruktivní, měl střelu, pomohl v přesilovkách. To bude cílem pro další sezónu, přivést někoho takového. Samozřejmě v rámci našich možností.

Daniel Tvrzník na lavičce Stadionu.

Udělali byste něco jinak?
Samozřejmě jsme to řešili. Když si vezmu třeba ten Havířov doma, rozebírali jsme si to zpětně krok po kroku a s kolegou Jirkou Doležalem jsme se shodli, že to nebylo špatně. Brát si time, když byl puk ve středním pásmu, by podle nás nebylo dobré. Dali jsme tam to nejzkušenější, co máme. Bohužel jsme při power play inkasovali. To je hokej, stává se to i lepším mančaftům. Samozřejmě po bitvě je každý generál, ale neměnili bychom.

Před sezónou odešli střelci, ale vám se je podařilo nahradit. Čekali jste, že to vyjde až takhle? Kalla nejlepší nahrávač a Bílek druhý nejlepší střelec I. ligy.
Hlavním cílem bylo nahradit Čermáka s Chabadou, což byla dobrá lajna. Vsadili jsme na Víťu Bílka s Jardou Kallou a dopadlo to nad očekávání. Ten tah se povedl. Ale ani jsme nevěřili, že by ten tým mohl být až tak silný, jak naznačoval průběh sezóny. S realizačním týmem jsme si před startem dali cíl uhrát 80 bodů, což se zdálo odvážné, ale splnili jsme to. Ovšem v té poslední čtvrtině to bylo jen 12 bodů, což je málo. V předkole play – off se nám právě ta první lajna rozpadla a rozhodující góly daly Benátky. Série byla vyrovnaná, ale bohužel pro nás rychlá.

Zhodnoťte jednotlivé řady.
Zlepšili jsme defenzivu, trochu změnili systém bránění a dostávali méně gólů. S ofenzivou jsme také celkem spokojeni, i když se nám pak rozpadl ten nejúdernější útok a výpadek měla druhá lajna. Co se týká gólmanů, tak to bylo bez větších problémů. Do vánoc chytali až nadprůměrně, Petrovi nevyšel jeden zápas s Kadaní. Samozřejmě všude se najdou hráči, kteří nenaplnili potenciál. Kluci věděli, že měli na víc, než v závěru ukázali. V kabině byl velký smutek. Já jsem to neskousl do dneška, protože jsme mohli udělat historický úspěch. Jsme zklamaní, my i fanoušci, a bude to v nás určitě dlouhou dobu.
Když se zastavíme u fanoušků, chodilo jich dost, průměr na zápas 1137.

Vážíme si toho a děkujeme jim. Jsme strašně rádi, že se nám podařilo navázat na předchozí roky a že diváci chodili. Myslím, že po většinu sezóny jsme doma předváděli výborný hokej, vyhrávali a patřili k nejlepším. Jenže po tom závěru cítím z jejich reakcí, že jsou zklamaní. Je to sport, výsledky nejdou naplánovat. Kdyby nás útlum potkal třeba uprostřed ročníku, tak jsme se z toho vyhrabávali déle a mohli skončit ještě hůř.

Proč jste nedávno pustili Bílka?
Na Slovensku končil přestupní termín 15. února, my bohužel už dohráli a Martin se ozval. Ušetříme také nějaké finance. I ostatním našim hráčům přejeme to nejlepší. Ti mladší kluci budou hrát II. ligu, Švagrovský je v Hradci, Šulc na Slávii, kluci ze Sparty se zapojí do tréninku se svým týmem.

Můžete prozradit, na kolik si u vás hráči přijdou?
Nechtěl bych říkat, kolik kdo má. Náš rozpočet ovšem patří pořád k nejnižším v lize.  Například, před sezónou jsme měli nějaké hokejisty vyhlédnuté, ale přeplatilo nás třeba Ústí, o kterém se říkalo, že má problémy. Chováme se k hráčům slušně, mají komfort, zázemí, plat včas. Je tady nastavený nějaký limit, který se nepřekročí. Pokud se hráčům daří, je o ně zájem z klubů, které si vyšší smlouvy mohou dovolit.

Co vás čeká teď? Boj o peníze?
Jako každý rok. Vidíme, jak některé kluby nesehnaly potřebné finance a skončily v propadlišti dějin. Příklad Beroun, letos Havlíčkův Brod. Snad nebudeme další a těch pět ročníků nebude konečná. Sezónu jsme dohráli bez dluhů.

Bavit se o přípravě je zbytečné?
Jistě, musíme počkat až dohrají všechny kluby. Navíc nevíme, co si budeme moci dovolit, jestli budeme spolupracovat s nějakým extraligovým týmem a tak.

Daniel Tvrzník na lavičce Stadionu.Nezanevřel jste po vypadnutí na I. ligu?
Je to pro mě těžké, ale samozřejmě sleduji to dál. Budu se zajímat o hráče, kteří by případně doplnili náš kádr tak, aby byl minimálně stejně úspěšný jako v posledních dvou sezónách.

Kde hledat favority? Chomutov, Kladno, České Budějovice?
Pro mě jediný favorit a to Chomutov. Základní částí prošel bez zakolísání. Ostatní mohou dopadnout jakkoliv. Ale třeba Kladno má smůlu v tom, že jde z pátého místa a pokud projde, půjde asi na Chomutov. A ten těžko porazí čtyřikrát.

Zrovna na Kladno se vám dařilo.
Kdyby nám někdo řekl, že ho třikrát porazíme a blízko budeme i ve čtvrtém duelu, těžko bychom mu věřili. Odehráli jsme výborná utkání. Kladno hraje útočný hokej, což nám sedí. Ty zápasy byly bonbónek pro nás i pro fanoušky.

Spolupráce se Spartou bude pokračovat?
Musíme si sednout a všechno vyhodnotit. Je jasné, že Sparta se musí dívat na sebe. Tlak na její výsledky je ohromný. Dohodnutý počet, tedy jedna plus pět, nebylo možné z její strany vždy dodržet. No a ti kluci nám pak chyběli. Navíc s námi někdy ani netrénovali a přínos pro tým už nebyl takový, jako třeba v té první polovině. Máme však náznaky, že by to se Spartou mohlo pokračovat.

Na lavičce si rozumíte?
Jirka Doležal je pro mě osobnost českého hokeje, má spoustu reprezentačních utkání a i po trenérské stránce se od něj mohu učit. Ty dva roky spolupráce klapala. Jsem rád, že jsme ukázali, že i s minimálním rozpočtem se dá hrát dobrý hokej. Jirka na tom má velkou zásluhu.