K těm se v minulých dnech zařadilo i mistrovství České republiky – Finále DHL Extraligy juniorů, které ovládl Třinec před Spartou a třetími Vítkovicemi, čtvrtá skončila Plzeň. Letos se hrálo poprvé novým systémem, který někteří oceňují, jiní z něho nadšení nejsou. Více o turnaji prozradil Jan Fišera (na snímku), který byl za litoměřický Stadion v organizačním výboru čtyřdenní akce.

„Možná se systém pro příště změní, tentokrát to bylo tak, že se na jedno místo sjela čtyři nejlepší mužstva a utkala se systémem každý s každým. Nejlepší dva si následně zahráli finále, další dva bojovali o bronz.

Jak se podařilo dostat do Litoměřic finálový turnaj?
Co vím, tak Český svaz ledního hokeje oslovil několik klubů, jestli by u nich byl o tuto akci zájem. No a my měli zájem velký.

Bylo náročné splnit všechny předepsané podmínky?
Nejdůležitější bylo zajistit ubytování pro čtyři týmy, tedy 120 lidí tak, aby splňovalo kritéria daná svazem. To se podařilo. Jeden tým byl u nás na zimáku, Třinec spal na Kolibě a Plzeň v hotelu Labe. Sparta nakonec zvolila dojíždění. Vše si i se stravováním hradily kluby, kterým ale také přispěl svaz. Musely být k dispozici rozměrově vhodné šatny, samozřejmě pořadatelská služba, detaily jsme dolaďovali do poslední chvíle. Vše muselo být připraveno tak, aby si kluby nemohly na nic stěžovat.

A to se podařilo?
Nakonec dopadlo všechno tak, jak mělo. Od nikoho jsme neslyšeli nějakou velkou stížnost. Sportovní stránku jsme ovlivnit nemohli, tu organizační ano a i podle ohlasů jsme to snad zvládli, za což patří dík všem, kteří se na tom podíleli.

Co říkáte na nový systém turnaje?
Co jsem se bavil s hráči, tak ti byli raději upřednostnili klasické play – off. Takhle v podstatě může o titulu rozhodnout jediná chyba ve finále. Na druhou stranu – teď by semifinále hrála Sparta s Vítkovicemi a Třinec s Plzní. Cestování by bylo náročné. Takhle se celky utkaly ve čtyřech dnech na jednom místě, což jim ulevilo. Má to zastánce i odpůrce.

Jako trenér litoměřických juniorů, se kterými jste si v minulém ročníku zahráli i kvalifikaci o nejvyšší soutěž, můžete posoudit kvalitu týmů.
Je to výrazně rychlejší, kluci o sobě víc vědí, jsou vyhranější, mají techniku, jsou zkrátka lepší. Organizace hry je na vyšší úrovni. Výtečná byla třinecká lajna Kovařčíků s Jaškem, které ještě jistil Dudáček. Ti v podstatě udělali titul. Nemuseli se strachovat když dostali gól, protože věděli, že nějaký určitě dají.

Turnaj bavil, na finále přišlo 910 diváků, což je solidní návštěva.
Bylo to pro překvapení, i když jsme v to doufali. Bylo důležité, že se to objevovalo v televizi, v novinách, na webech. Třeba z Třince přijelo i hodně členů z vedení klubu. Celkově to bylo hektické, ale teď už na to rád vzpomínám.