Roudničtí chtějí na jaře patřit k nejlepším a zachovat třetí nejvyšší soutěž i pro další sezonu. A udělali pro to hodně. I o tom se zmínil trenér Zdeněk Hašek, který tým v listopadu přebral.

Příprava

Roudničtí v pauze nezaháleli. „Máme za sebou dva měsíce přípravy, ve středu jsme absolvovali už 48. tréninkovou jednotku. Odehráli jsme třináct přípravných zápasů, což je dost velká porce na to, abychom hráče poznali. Myslím, že po začátku, kdy jsme měnili rozestavení, hráči si zvykali na to, co po nich chci a já si je srovnával na posty, které by jim měly svědčit, jsme udělali kus práce. A je to kolektivní, hráči chtěli, pracovali, všichni pro to udělali maximum. Poslední výsledky v přípravě nejsou nahodilé a ukazuje se v nich kvalita mužstva. Samozřejmě příprava je jedna věc, mistrovská soutěž druhá, ale v současnosti jsem s herním projevem spokojený."

Kádr

Oproti podzimní části se kádr obměnil výrazně. „Když už jsem věděl, že tým převezmu, tak jsem hráčům rozdal na prosinec, kdy měli volno, individuální plány. Všichni mohli přijít do přípravy, i když asi u dvou bylo jasné, že už tady být nechtějí, či je vedení nechce. Na těch ostatních bylo, zda se dokážou v týmu udržet. Dohodli jsme se, že kádr bude zhruba osmnáctičlenný, dva gólmani plus jejich trenér, který může v případě zranění plnit roli náhradníka, protože nemáme klasické béčko ani dorost a musíme si někým pomoci. Už 6. dubna končí přestupy a hostování a od toho data už nikoho neuděláte. V tom kádru jsou všichni, kteří si to zaslouží."

DVĚ SEDMIČKY. Roudnický obránce Jakub Šimkovský (vlevo) se snaží zastavit pronikajícího Ladislava Martana.Brankáři:•Petr Pechatý (19. 11. 1991)
•Richard Brauneis (4. 5. 1990)

Obránci:
•David Šraga (6. 11. 1992)
•Tomáš Čelustka (19 .7. 1991) •Marek Hanuš (11. 10. 1993)
•Tomáš Petrášek (2. 3. 1992)
•Jiří Veselý (31. 3. 1980)
•Karel Kratochvíl (8. 6. 1982)

Záložníci:
•David Čížek (21. 10. 1992)
•Lukáš Křeček (18. 9. 1986)
•Jiří Krystan (31. 1. 1990)
•Antonín Holub (8. 3. 1986)
•Jakub Šimkovský (10. 8. 1992)
•Martin Kučera (4. 4. 1990)
•Vladislav Schön (28. 1. 1992)
•Miroslav Mareš (1. 12. 1987)

Útočníci:
•Jan Svátek (27. 5. 1983)
•Pavel Verbíř (8. 11. 1992)
•Abid Mujagič (5. 8. 1993)
•Jan Kalaš (2. 8. 1993)
•Jiří Kabele (17. 2. 1987)

Realizační tým:
Trenér: Zdeněk Hašek. Asistenti: Karel Zuna, Jiří Svátek. Trenér brankářů: Radek Lilko. Vedoucí týmu: David Lisec. Masér: Karel Zavřel.

Zranění kapitána

V poslední přípravě s Varnsdorfem špatně došlápl Jan Svátek a bude nějaký čas týmu chybět. „Honza je klasická devítka. Na ten post tady máme Honzu Kalaše, který ho střídá, ale pak už nikoho. Proto jsme v týdnu ještě zkoušeli jednoho hráče. Svátek jde na operaci, artroskopicky mu vyčistí koleno od úlomku menisku. Počítáme, že by se mohl do čtyř týdnů zapojit do přípravy. Před časem se po podobném zranění nastoupil do mistrovského zápasu jeden z fotbalistů Slavie už po 21 dnech. Honza je kapitán, lídr, jeden z nejzkušenějších hráčů mužstva, takže i z tohoto pohledu budeme dělat vše pro to, aby se do týmu, co nejdříve vrátil.

Příchody zima 2014: Petr Pechatý, David Šraga, Abid Mujagič, Pavel Verbíř (všichni FK Teplice), Tomáš Čelůstka (Bohemians 1905), Marek Hanuš (FK Příbram), Jiří Veselý (TJ Kunice), David Čížek, Jiří Kabele (SK Kladno), Aleš Křeček (Zbrojovka Brno), Antonín Holub (Baník Sokolov), Jiří Krystan (Jablonec nad Jizerou), Jan Kalaš (Neratovice), Richard Brauneis (ukončení hostování FK Bohemians Praha).

Odchody zima 2014:
Pokorný, Chalupa, T. Kučera, Pavlíček, J. Leibl, M. Leibl, Brandejs, Hrdlička, Tichý, Ansuma, Križan, Kešner, Bojčuk.

Zápasy

Roudnice odehrála celkem 13 zápasů. „Na úvod přišla prohra s Mostem 0:1. Byl to pro nás začátek. Docela by mě zajímalo, jak by ta konfrontace vypadala dnes. Nejhůř pro nás výsledkově vyzněl zápas v Jablonci, kde jsme zkoušeli hodně věcí, ale prohráli jsme 5:1 s ligou. Herně to bylo asi nejhorší s Litoměřicemi, kdy ten výsledek měl být jiný. Když to ale sečtu, tak s divizí a jedním krajským přeborem máme z pěti zápasů skóre 19:1. Rozdíl mezi divizí a třetí ligou je velký.

Příprava:Roudnice – Most 0:1, Louňovice 3:1 (branky: Kalaš, Verbíř, Šimkovský), Jablonec n. N. 1:5 (Šraga), Teplice 1:2 (Křeček), Štětí 5:0 (Schön 2, Svátek, Liška, Kabele), Jablonec n. Jiz. 4:0 (Svátek 2, Liška, Mujagič), Kunice 2:3 (Svátek, Liška), Litoměřice 1:0 (Dvořák), Žižkov 1:1 (Šraga), Příbram 0:1, Nový Bor 6:0 (Kratochvíl 2, Mujagič, Verbíř, Macháček), FC Bohemians Praha 2:1 (Křeček 2), Varnsdorf 1:0 (Šraga). 

Pro mě jsou podstatné zápasy s II. ligou. Odehráli jsme je solidně proti spodku, což je Střížkov, středu tabulky, tedy Žižkovu i vršku, tedy Varnsdorfu. To jsou utkání, která signalizují, jestli to mužstvo má sílu. S ligou je to něco jiného, i když ani s Teplicemi jsme neodehráli tak špatný zápas.

Ovšem bylo to na umělce. Na velkém hřišti s přírodní trávou by si s námi asi ten tým poradil jinak. Ale celkově jsem s výsledky v přípravě i s přístupem hráčů spokojený. Pochopili, že když nebudou plnit, co mají, tak budou střídat třeba ve 20., 30. minutě. Musí zkrátka vždy odvést maximum. Jestli se daří, to už je pak jiná věc."

Tréninky

Roudnice trénuje pětkrát týdně, někdy i dopoledne, což nebývalo zvykem. „V mužstvu máme hodně hráčů, kteří chodí do školy nebo se fotbalu věnují tak, že to nevadí jejich zaměstnání. Dopolední tréninky neabsolvuje celé mužstvo, ale třeba 14 15 lidí tady mám. Nemůže být třeba Jirka Veselý, který je učitelem, nechodí Karel Kratochvíl, který je dopoledne pracovně zaneprázdněný. Ale trénuje většina, která se chce fotbalu věnovat a vidí, že ta konkurence tady je. Chtějí se zlepšovat. Hráče rozvíjíme, chceme pracovat koncepčně."

Nějaké finance hráči dostanou, na „uživení" to ale asi nebude. „Co znamená na uživení? Já říkám jednu věc. Pokud hráč vyjde z juniorky, je mladý, bydlí třeba u rodičů, kteří se o něj postarají, tak by měl místo vojny dva roky pracovat na tom, aby se prosadil do profesionálního fotbalu. Pokud se to nepodaří, tak by skončil a šel hrát nižší soutěž třeba za práci, protože i to je docela složité. Měl by fotbal jako koníčka. To má sice každý, ale někdo se tím živí, jiný jen přiživuje. Víme, že peněz je málo, utáhnout klub je těžké. Máme tedy nastavena nějaká pravidla a vedení se zatím všechno snaží plnit.

Odolnost

Každý hráč je podle Haška jako akumulátor. „Čím víc trénuje, tím víc se nabíjí. V minulosti prý v zimě roudničtí fotbalisté měli častá zranění či nemoci. Já říkám, že se zraní nepřipravený hráč. Každý o sebe musí dbát. U nás kluci berou vitamíny, pokud se objevila nějaká chřipka, hned se to řešilo. I proto se nám zranění vyhýbala. Tedy až na Honzu Svátka, ale to je smůla, to se stane. Jinak podle účasti na tréninku máme absence minimální."

Cíle

Cílem je záchrana. „Připravujeme se tak, abychom byli kvalitativně špička ČFL či spodek druhé ligy. Měli bychom patřit mezi tři, čtyři týmy, které na jaře udělají nejvíc bodů. To nás může zachránit. Jdeme v uvozovkách do války s tím, že máme 17 bitev. Nemusíme všechny vyhrát, ale když jich vyhrajeme deset, vyhrajeme válku. Neřeším, že jdeme zápas od zápasu. Začátek máme těžký. Domažlice, pak do Kolína, který má ambice a je farmou Mladé Boleslavi a doma nepříjemná Chrudim. Sleduji jak posiluje Admira, Meteor a další, zkrátka nikdo nechce sestoupit. Pro mě jsou jasná asi dvě mužstva, tedy Strakonice a Horní Měcholupy. My pod sebe musíme dostat ještě dva týmy. Soutěž je dlouhá, projeví se, jak je kdo trénovaný. Jak jsem zmínil, po 6. dubnu si nikdo nikým nepomůže, tedy kromě farem. Zase tím může být třeba ovlivněný konec soutěže, liga končí dřív a nikdo asi nebude držet hráče jen kvůli tomu, aby šel na pomoc farmě. Ale soustředíme se na sebe, chceme si to uhrát. Neřeším, jestli budou na sestupových příčkách ligy moravské mančafty. Zázemí, chuť pracovat to všechno v Roudnici je a žene nás to dopředu."

Doma v sobotu

Na jaře bude hrát Roudnice domácí zápasy v sobotu. „Nerad měním věci, které fungují. Tady to byla neděle, lidi chodili. Teď se to změnilo, prý některé nižší soutěže v okolí se budou hrát v neděli, takže by se ti případní fandové okolních klubů mohli přijít podívat. To ukáže čas. Pro mě je důležité, aby mužstvo ukázalo na hřišti chuť. Musí divákům něco nabídnout. Ti nesmí mít pocit, že to sem přijel někdo odchodit. Jsem ale až trochu alergický na to, když mi někdo řekne, že sem na fotbal nejde proto, že tu nehrají hráči z Roudnice. To by nechodili ani na některé týmy v lize. Ale každopádně chceme, aby hráči věděli, za koho hrají, měli k Roudnici vztah, něco na trávníku předvedli a odměnou jim pak budou ti diváci, kteří na ně začnou chodit."